Турция има потенциал за добив на злато от цели 6500 тона, като значителна част от него все още не е извлечена. Това твърди високопоставен представител на индустрията, който подчертава огромната стойност на неизползваните ресурси и техния потенциал да допринесат за икономиката на страната, пише Daily Sabah.

"Ние знаем местоположението на 1500 тона от този потенциал и вече започнахме производство", казва Мехмет Йълмаз, който е ръководител на Асоциацията на турските миньори (TMD).

"Има 5000 тона, които все още чакат под земята, оценени на приблизително 300 милиарда щатски долара."

Експертът подчертава потенциалните икономически ползи от вътрешното производство на злато, особено за смекчаване на инфлационния натиск. Вносът на злато е един от основните фактори, подхранващи външната търговия и дефицитите по текущата сметка на Турция, които правителството се опита да ограничи чрез множество политики, водени от агресивно затягане на паричната политика през последната година.

Схемата, по която контрабандно злато за $35 милиарда достига до световните пазари

Схемата, по която контрабандно злато за $35 милиарда достига до световните пазари

Голяма част от благородния метал е от Африка и достига до Дубай

Турция има дълга история на местно притежаване на злато както под формата на бижута, така и под формата на инвестиции, и е един от най-големите пазари на злато в световен мащаб. Упорито повишената инфлация и обезценяването на турската лира подхраниха търсенето на злато от домакинствата през последните години.

Снимка 619574

Източник: iStock

Това също предизвика култура на спестявания извън системата, често наричани спестявания "под възглавницата". Властите се опитват да убедят домакинствата да интегрират тези спестявания, особено златото, в икономиката, но досега се борят да разработят убедителни финансови продукти.

Около 31 милиарда долара са били изразходвани за внос на злато през 2023 г. в сравнение със само 12 милиарда долара износ, което води до търговски дефицит от 19 милиарда долара. Търсенето на злато намаля след миналогодишните президентски и парламентарни избори.

"Когато централната банка упражнява преимущественото си право да закупи златото, което произвеждаме, тя ни плаща в лири. Тук местното производство оказва влияние върху инфлацията, защото в противен случай златото ще трябва да се купува с долари", обяснява Йълмаз.

Инфлацията в Турция достигна годишни 75% през май

Според очакванията, високата инфлация бележи пика преди повишаването на лихвените проценти и относително стабилната лира да донесе облекчение. Минният сектор, според Йълмаз, се нуждае от регулаторни реформи, за да се ускорят разрешителните за добив и да се увеличи производството.

През последното десетилетие броят на лицензите за проучване на добив е спаднал от 40 000 на 5 000. Зелен преход Обсъждайки въздействието на глобалния зелен преход, Йълмаз прогнозира значително увеличение на нуждите и търсенето на добивани ресурси.

"Зеленият преход ще увеличи нуждата от добив девет пъти. Тъй като се отдалечаваме от изкопаемите горива и се насочваме към повече възобновяеми енергийни източници, ще трябва да произвеждаме повече батерии, да съхраняваме електричество и да произвеждаме слънчеви панели и вятърни турбини. Това означава значително по-високо търсене на индустриални и благородни метали като литий, кобалт, никел, мед и дори злато."

Експертът обяснява какви са потенциалните икономически ползи от преработката на бор в крайни продукти с висока стойност. Спред него, вместо да продава бор като руда или междинни продукти, турската държава може да генерира значителна добавена стойност чрез производство на междинни или готови стоки. Тон суров бор се оценява между 300 и 500 долара. Ако се преработи в междинни продукти, цената може да се повиши до 4000 долара за тон.

Чрез напредъка на технологиите като производство на стъкло и броня в страната, стойността на бора може да достигне дори 500 000 долара за тон.

Според ръководителя на Асоциацията на турските миньори Мехмет Йълмаз, значението на създаването на независими механизми за надзор в рамките на минната индустрия трябва да гарантира спазването на стандартите за безопасност. Тоест, нужни са ясни стандарти за всички етапи на копаене и саморегулираща се, независима система за одит в страната.

Златото става толкова скъпо, че дори  най-големият институционален купувач в света спря покупките

Златото става толкова скъпо, че дори най-големият институционален купувач в света спря покупките

Референтната спот цена на златото е около 2300 долара за унция