Поредицата покупки на злато от централната банка на Китай е най-големият двигател на цените на метала, които достигнаха рекордни върхове не много отдавна. Изглежда обаче, че златото е станало толкова скъпо, че дори Народната банка на Китай се оттегля от покупки.

Според официални данни от петък златните запаси на Китай са останали непроменени през май спрямо предходния месец - което означава, че централната банка не е купувала злато.

Референтната спот цена на златото е около 2 300 долара за унция - около 6% по-ниска от рекордната си стойност от близо 2 450 долара за унция, каквато беше цената на към в средата на май (около 20-ти май).

Цените на метала, който е традиционно убежище, се повишиха тази година, като нараснаха с около 11% от началото на годината, заради геополитическото напрежение в глобален мащаб. В Китай хората купуваха злато като запас, на фона на икономическата несигурност и слабия китайски юан, пише Business Insider.

Изкупуването на злато от централната банка на Китай всъщност започна да се забавя през април, когато купи само 60 000 тройунции от благородния метал. Това е спад от 160 000 унции през март и 390 000 унции през февруари.

Цената на златото постави нов исторически рекорд

Цената на златото постави нов исторически рекорд

Скъпоценният метал поскъпна до рекордните 2318 долара за тройунция

Преди да спре покупките миналия месец, Централната банка на Китай купуваше злато в продължение на 18 поредни месеца, което я превръща в най-големия институционален купувач в света. Според индустриалната асоциация World Gold Council, централната банка на Китай е закупила 225 тона злато през 2023 г. На второ място е централната банка на Полша, която е закупила 130 тона метал.