Контрабандно злато на стойност $35 милиарда, добито чрез занаятчийски и дребномащабен добив в Африка, която е най-големият производител на злато в света, всяка година се изнася незаконно извън границите на страната. По-голямата част от него отива в Обединените арабски емирства, съобщава CNBC, цитирайки проучване, публикувано от независимата швейцарска организация за помощ и застъпничество SwissAid.

"През 2022 г. от Африка са изнесени контрабандно над 435 тона злато, което представлява повече от един тон на ден", пише доклада на организацията.

Австралийци търсят злато на границата между Сърбия и Косово

Австралийци търсят злато на границата между Сърбия и Косово

Смята се, че в региона има и големи залежи на мед и цинк

Контрабандните 435 метрични тона носят стойност от $30,7 милиарда въз основа на цените на златото към 1 май 2024-а година. По-голямата част от това злато е внесено в Обединените арабски емирства (ОАЕ), преди да бъде реекспортирано в други държави.Основната част от индустриалното злато пък отива в Южна Африка, Швейцария и Индия.

Снимка 625312

Източник: iStock by Getty Images

Индустриалното злато, което съставлява около 11% от цялото произведено злато, се използва в медицината, електрониката, автомобилостроенето, космическата и отбранителната промишленост. А по-голямата част от произведеното от занаятчийски и дребномащабен добив злато, или ASM, в размер на 80-85%, отива в ОАЕ.

Държавите, които внасят най-много африканско злато, са ОАЕ, Швейцария и Индия, като през 2022 г. близо 80% от цялото злато от Африка е внесено там, а над 47% само в ОАЕ.

В случая с недекларираното злато, по-голямата част от благородния метал се декларира едва след като бъде внесен от друга държава извън Африка. Едва тогава то придобива законно съществуване.

След като се появи на международния пазар и бъде декларирано като внесено в държава като ОАЕ, то може да бъде законно изнесено в други държави, а законите им често са небрежни, когато става въпрос за установяване на действителния произход на метала, съобщава SwissAid.

Проучването изисква проследяване на движението на силно търсена стока в особено непрозрачен отрасъл, където продуктът сменя многократно собственика си и държавите в процеса на добив, продажба, транспорт, преработка, повторна преработка, рафиниране, преди да достигне крайна точка на продажба.

Трябва ли да купувате злато заради новите му ценови рекорди

Трябва ли да купувате злато заради новите му ценови рекорди

Благородният метал поскъпна до нива от близо $2 400 за унция