Какво правите, когато един актив поскъпва бясно и до нови рекордни нива като златото? Ако не сте го хванали преди известно време - по-добре нищо! Златото преодоля стария си рекорд и донякъде очаквано се изстреля нагоре. По-скоро неочаквано е това, че златото поскъпна до нива от близо 2 400 долара за унция, където се търгува в момента. Или пък не... не е неочаквано!?

Защото, когато всички медии започнаха да тръбят за новите рекорди на благородните метали, познайте какво са направили тълпите от потребители на злато в големи развиващи се страни като Индия и Китай, където "жълтият метал" е на особена почит.

За да разберете за какво става въпрос, посетете някой от бюрата на известен търговец на злато в популярни дестинации като моловете (това не е скрита реклама). Ще видите да се вият тълпи от хора, които най-вероятно си купуват златни монети, или кюлчета.

Но подобен краен оптимизъм, обикновено е това, което може да ознаменува и рекорд за даден актив, който да даде тласък на корективно движение, при това силно надолу. Нали не искате да сте в ситуацията, в която купувате "горещия картоф" последни, по подобие на това, което много индивидуални инвеститори направиха и с други активи - като акциите на БФБ през 2007-а година, или биткойна преди няколко години.

Сръбските мини с над 700 тона злато и международните компании, които ги проучват

Сръбските мини с над 700 тона злато и международните компании, които ги проучват

Къде и как е позиционирана България?

Това, което не искате да правите, когато инвестирате, е да се поддавате на така наречения FOMO-ефект (страх от това да пропуснете голяма възможност). В случая със златото, това се превежда като панически действия на покупка на злато, защото той бележи рекорд след рекорд и е поскъпнал сериозно от началото на годината.

Може би най-лошото нещо в инвестирането е да купувате актив, който е поскъпнал изключително много, без ясна визия за факторите, които са предопределили това и факторите, които биха предопределили по-нататъшното поскъпване.

Защото така рискувате да изпаднете в неприятната ситуация да "купувате скъпо и да продавате евтино" или точно обратното на това, което трябва да правите, за да сте успешни инвеститори. Всъщност, този начин на инвестиране, до голяма степен е и в основата на това, което може да ви донесе тотална или пълна загуба на капитал.

Снимка 619575

Източник: iStock

Да, в краткосрочен план златото е поскъпнало до рекордни нива и това може да му даде по-нататъшен тласък. И да - ако купите златото сега, можете и да изкарате още някой друг долар. Защото никой не може да каже къде ще спре да поскъпва златото, освен ако няма "кристална топка".

Сега малко цифри, в подкрепа на казаните по-горе неща:

От началото на годината до момента (или за 4 месеца) златото е поскъпнало с 13.6%. Това е доста сериозно, като се има предвид, че за цялата изминала година, благородният метал е добавил 13% към стойността си.

Този ръст обаче, изглежда прекомерен, ако вземем предвид средното поскъпване на метала с 10.4% за последните пет години, със 7% за последните 10 и с едва 3.5% годишно за един дългосрочен период от 40 години.

Златото поскъпва нетипично в момента, на фона на поскъпването на долара, спрямо останалите валути. По принцип цената на златото е в обратна пропорционална зависимост от движениета на американския долар, в която жълтия метал се измерва.

Нетипичен е и факта, че златото е чувствително към нивата на лихвите, а металът поскъпва, след данните за инфлацията, които намалиха очакванията за понижение на лихвите в най-голямата световна икономика (заради по-високата от очакванията инфлация).

Обикновено се приемаше, че перспективите за повече намаления на лихвите от страна на Фед, дава на благородния метал сила, защото той не носи доход на инвеститорите и се конкурира с доходността на държавните облигации.

Изглежда, че цената на златото се подкрепя в момента от геополитическата несигурност и в среда на две войни, както и продължаващите покупки на централните банки и индивидуални инвеститори, търсещи сигурни активи. Но инвеститорите трябва да си зададат въпроса - могат ли факторите действащи в посока на ръст на цената на златото да продължат да действат, при това с по-голяма сила, за да продължи ръстът.

Държавите в света, закупили най-много злато през февруари

Държавите в света, закупили най-много злато през февруари

Най-големият продавач на злато в света през февруари беше Узбекистан

И тук идва голямата въпросителна, която може да промени целия пейзаж. Централните банки, най-вероятно ще продължат да купуват злато, следвайки своите модели за намаляване на зависимостта си от долара.

Но е достатъчно да намалят обемите на покупки, поради по-високите цени на златото, което може да е достатъчно, за да окаже натиск върху цената на златото. Подобно леко връщане, може да накара много инвеститори да решат да "заключат" печалбите си от "златните ETF-и".

Това пък от своя страна може да инициира продажби на тези фондове, които сами по себе си да натиснат допълнително цената на метала. Веднъж проявила слабост, цената на златото може да откаже голяма част от тези хора, които се стичат към физическия пазар в търсене на физическо злато.

И изобщо цялата тази спирала да продължи да се повтаря и да доведе до една по-съществена корекция в цената на благородния метал...

Добавете всяко подобрение на геополитическата обстановка, или по-нататъшно поскъпване на долара и ситуацията пред златото далеч може и да не изглежда толкова "розова" през следващите месеци, отколкото в момента!

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на злато на финансовите пазари.