Данните на Световния съвет по златото показват, че до настоящия момент на цялата планета са изкопани около 210 000 тона злато, като само една четвърт от него все още е скрито под земята. Смята се, че от това количество около 700 тона се намират в сръбските мини, пише eKapija.

Компании от цял свят непрекъснато търсят нови златни резерви, като все повече от тях търсят се ориентират към съседна Сърбия. По данни на Министерството на минното дело и енергетиката на страната в момента 31 международни компании провеждат геоложки проучвания за злато и други метали на територията на Сърбия. Това е близо два пъти повече от преди една година.

Румъния и нейната неочаквана победа в спорен проект за добив на злато

Румъния и нейната неочаквана победа в спорен проект за добив на злато

Букурещ се размина с плащане на компенсация в размер на €2 милиарда и успя да опази най-големите залежи на злато в Европа

Златото най-често се среща заедно с медта, а добивът на рудата, от която освен всичко друго се добива и злато, се извършва от три компании, казват от местното Министерство на минното дело и енергетиката. 

Ако погледнем към количеството на минералните ресурси към края на 2022 година, изготвен от Института по геология на Сърбия, потвърдените запаси от медни, златни и съпътстващи метални руди възлизат на общо 1,7 милиарда тона.

Снимка 602760

Източник: iStock

Професор Раде Йеленкович от Минно-геоложкия факултет в Белград казва, че Сърбия е богата на злато и е в ранга на съседни страни, като България и Румъния.

Данните за общото изчислено количество златни минерални ресурси в Сърбия варират - от 625 до над 750 тона. В медните находища, които се експлоатират, има над 350 тона. Останалите количества се отнасят до местата, където златото е основният компонент за добив.

Част от тях са геоложки проучени, докато в други, които са били експлоатирани, експлоатацията е спряна най-вече поради трудните условия, малките количества рудни запаси и други причини.

Снимка 350094

Източник: iStock

Най-значимите икономически количества злато, които се експлоатират, се намират в медните находища в Източна Сърбия, най-големите от които са Майданпек и Бор, както и новооткритото огромно находище Чукару Пеки.

За разлика от минералните ресурси, запасите от златни руди са оценените количества злато, за които е доказана техническа ефективност и икономическа ефективност, но не и екологичната приемливост на експлоатация. Смята се, че от общото количество на минералните златни ресурси в медните находища на Сърбия, в момента е възможно да се експлоатират около 215 тона злато, тоест това е точно количеството на запасите от златна руда .

"Годишното производство на злато от медните находища в Сърбия е 1,2 до 2 тона, докато в предходните години е достигало до 5 тона. Значително по-големи минерални ресурси от злато и по-голям обем на производство идват от обекти и мини, разположени на територията на Турция, България, Финландия, Швеция", коментира професор Йеленкович.

Къде е позиционирана България?

"През 2020 година златните находища на Турция са произвели около 38 тона злато, България е произвела 10 тона, Финландия 13,5 тона, а Швеция 8,1 тона", споделя Георги Христов от Tavex - компания, която се занимава с инвестиционно злато. Той допълва, че най-големият производител на злато в света е Китай, който произвежда около 330 тона годишно.

"Следват Австралия и Русия, които произвеждат около 320 тона годишно. Следваща в списъка е Канада с около 220 тона, а след това САЩ, които произвеждат около 170 тона годишно."

От общото количество злато в обращение в света около 96 000 тона са под формата на бижута, а около 47 000 тона злато се съхраняват като инвестиция. Централните банки държат около 36 000 тона злато в своите трезори, а останалите 30 000 тона се използва за промишлени, медицински и други цели, обобщава Христов.

Една от българските мини на Dundee Precious Metals с рекорден добив на злато

Една от българските мини на Dundee Precious Metals с рекорден добив на злато

Канадската компания оперира обекти в Челопеч и Крумовград