Централните банки в света през февруари продължават да купуват злато за попълване на златно-валутните резерви на съответните държави. Това показват предварителните оценки на Световния съвет по златото (WGC), съобщи Финмаркет. По предварителни данни, обемът е наполовина по-малък от актуализираните резултати за януари, но въпреки това увеличението като цяло продължава вече 9 поредни месеца.

"Двигателите" на търсенето на злато продължават да са банките от големите развиващи се страни, като Китай и Индия", отбелязва в своя обзор анализаторът от WGC Кришан Гопол. По думите му, "по-бавните темпове на попълване на резервите през февруари са оказали слабо влияние върху общата възходяща тенденция при покупките на злато от централните банки."

Киргизстан изнася все повече злато, а икономиката й нарасна с 50% за 3 години

Бившата съветска република, която продава тонове злато на Швейцария и печели все по-добре от това

Износът се е увеличил 115 пъти само за една година

По-конкретно, през февруари Китай е закупил 12,1 тона злато за своите резерви, а Индия - 5,6 тона. Сред големите купувачи на благородния метал бяха още: Казахстан (5,8 тона), Турция (4,2 тона) и Сингапур (2,1 тона). По 1-2 тона от благородния метал през февруари са закупили: Чехия, Катар и Киргизстан.

Най-големият продавач на злато в света през февруари беше Узбекистан, който по този начин намали обема на златото в своите резерви с 11,8 тона. Също така, значителен обем злато през месеца продаде и Централната банка на Йордания - 3,9 тона.

За да стабилизира валутата -  Централната банка на Израел продава голяма част от златните резерви

За да стабилизира валутата - Централната банка на Израел продава голяма част от златните резерви

Курсът на шекела спрямо долара падна тази сутрин с 1,2%