Австралийската компания Strickland Metals е заделила 37 млн. долара за придобиването на проекта "Рогозна" в Сърбия, където има около 170 тона злато, съобщава eKapija, като се позовава на медии от островната държава.

Вече има обвързващо споразумение за придобиването, като проектът има 4 разрешителни за проучване на около 184 квадратни километра в южната част на страната. Според изданието под земята има още 214 000 тона мед и 364 000 тона цинк.

Сръбските мини с над 700 тона злато и международните компании, които ги проучват

Сръбските мини с над 700 тона злато и международните компании, които ги проучват

Къде и как е позиционирана България?

Strickland ще търсят борсово финансиране, като след затварянето на сделката веднага ще се започне сондиране, което трябва да приключи до края на 2025 г.

Изпълнителният директор Андрю Брай коментира, че Сърбия е добре регулирана и утвърдена държава по отношение на минното дело и в момента е втория най-голям производител на мед в Европа. Освен това, големи компании като BHP Billiton, Rio Tinto, Vale, Zijin Mining, Kinross Gold и Dundee Precious Metals имат проекти в страната, добави той.

Още от 2009 г. се говори, че разположената близо до границата с Косово планина Рогозна буквално лежи върху мед, злато и сребро, припомня eKapija. От 2018 г. се провеждат частни проучвания след издадено от властите разрешително.