През последните седмици китайският гигант в жилищното строителство Evergrande Group многократно беше сравняван с американската Lehman Brothers - финансовият лидер, отприщил кризата през 2008 година. Въпреки рекордните натрупани дългове на азиатското дружество, все пак се оказва не толкова лошо човек да е неин ръководител.

От началото на годината акциите на Evergrande, за която мнозина прогнозират предстоящ крах, са изгубили 80% от стойността си. Въпреки това нейният председател Хуй Ка Ян продължава да е един от най-богатите хора в Китай. И той вероятно ще запази тази своя позиция дори компанията да фалира под тежестта на своя над 300 милиарда долара дълг.

Към момента нетното състояние на Хуй Ка Ян възлиза на 11,5 милиарда долара. Според изчисленията на Forbes 8 милиарда долара от тях са били изплатени на председателя в кеш под формата на дивиденти от листването на Evergrande на борсата през 2009 година.

Нещо повече, задълженията на компанията са нараствали всяка година от първичното ѝ публично предлагане насам. Въпреки това през същия период тя не е пропускала изплащането на дивиденти на акционерите си с изключение единствено на 2016 година.

 Evergrande като тиктакаща дългова бомба за китайската икономика

Гигантът с дългове за $300 милиарда, който се превърна в тиктакаща бомба за икономиката на Китай

Компанията, която десетилетия наред беше символ на бързия растеж на Китай

А те са отивали основно в джоба на един човек - Хуй Ка Ян, който притежава 10,2 милиарда акции в дружеството или дял от 77% от него. Evergrande е платила дивиденти от 1,13 юана или 0,17 долара на акция през 2017 година и още 1,4 юана или 0,22 долара през 2018 година. Така само за тези години председателят ѝ е добавил над 4 милиарда долара към богатството си.

Междувременно за същия период дълговете на компанията са нараснали от 179 милиарда до 243 милиарда долара. А към края на 2020 година те вече надхвърлят 300 милиарда долара. За сравнение през 2009 година задълженията на дружеството възлизат на 7,7 милиарда долара.

Застрашава ли Evergrande финансовите пазари в Европа?

Застрашава ли Evergrande финансовите пазари в Европа?

Мнението на ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард