Космическият растеж на Revolut направи богати не само основателите и инвеститорите, а и някои от служителите, пише Sifted. Поне 76 бивши и настоящи служители притежават акции в Revolut на стойност поне седем цифри, според анализ на изданието.

Сред тях над десетима притежава акции за по над $10 млн., включително ветерани като Алан Чанг, който надзирава операциите, както и напуснали вече високопоставени мениджъри като първия финансов директор на финтеха.

Миналия месец британската необанка бе оценена на $33 млрд., което я превърна в най-скъпата частна компания в страната. Само за година и половина оценката на Revolut нарасна шесткратно, което превърна съоснователите Николай Сторонски и Владислав Яценко в милиардери.

Богатството на основателя на Revolut скочи до $6,7 милиарда, след като оценката ѝ стигна $33 милиарда

Богатството на основателя на Revolut скочи до $6,7 милиарда, след като оценката ѝ стигна $33 милиарда

Това показват изчисленията на Bloomberg

Засега богатството е само на хартия. Revolut все още работи на загуба и няма гаранция, че акционерите ще успеят да излязат при настоящата оценка. Компанията все пак позволява на настоящите служители да продават малка част от акциите си в рамките на вторични продажби. Последната възможност бе през юли, когато служителите са получили възможността да продадат до 20 процента от акциите си при леко по-ниска цена от $609,775 за брой.

76 милионера не е малък успех, но се очаква скоро броят им да се увеличи. Публичните записи във Великобритания (обновени на 20 август м.г.) показват само лицата, които вече са упражнили опциите си и да придобили реални акции. Така общият им брой може да набъбне и до над 100.

През последните години Revolut все по-рядко компенсира служителите с участие в компанията, което вероятно ще забави темпа на поява на нови милионери в бъдеще.

От 0 до $33 милиарда за 6 години: Как Revolut стана най-скъпият британски старт-ъп в историята?

От 0 до $33 милиарда за 6 години: Как Revolut стана най-скъпият британски старт-ъп в историята?

Днес компанията има над 16 милиона клиенти