През последните няколко години Revolut се превърна в едно от най-популярните приложения за извършване на банкови преводи в Европа. Днес финтех компанията има над 16 милиона клиенти и повече от 220 000 от тях са от България, а през тази седмица тя успя да постигне нов успех в историята си.

След като привлече 800 милиона долара след нов кръг от инвестиции, Revolut достигна капитализация от 33 милиарда долара. И това я превърна в най-скъпата стартираща компания в историята на Великобритания. Така в момента 6-годишният финтех старт-ъп е 6 пъти по-скъп в сравнение с през 2020 година.

Британският финтех Revolut набра $800 милиона

Британският финтех Revolut набра $800 милиона

В момента компанията се оценява на 33 милиарда щатски долара

Как Revolut стигна до тук?

През 2015 година Ник Стронски, който е от руски произход, и Влад Яценко, който е украинец, поставят началото на компанията. От самото начало те си поставят целта да създадат глобално финансово приложение.

Съоснователите посочват, че основната им мотивация е била да предложат на младите потребители алтернатива на банковите услуги, които отнемат повече време. Стронски и Яценко решават да предложат на пазара своя алтернатива, която да извършва много от тези банкови услуги на момента и през смартфона.

Приложението бързо набира скорост сред пътуващите зад граница потребители, тъй като предлага евтино и бързо обмяна на различни валути.

Година след пускането си на пазара, Revolut вече има 100 000 регистрирани потребители. Тогава компанията завършва и първия си кръг от инвестиции, като успява да привлече 15 милиона долара. Бизнесът на компанията започва да се развива по-бързо след добавянето на нови услуги към платформата, като акаунти за корпоративни клиенти, както и търговия с криптовалути.

През следващите години Revolut успява да навлезе на 35 международни пазара, като предлага операции с повече от 30 различни валути. Важна стъпка в историята ѝ е получаването на банков лиценз в Литва през 2018 година.

Revolut започва да предлага банкови услуги в България

Revolut започва да предлага банкови услуги в България

Сметките на българските клиенти са защитени, но от гаранционния фонд на Литва

От пролетта на тази година парите на българските клиенти на приложението също са защитени от литовския гаранционен фонд според условията на този лиценз. През януари старт-ъпът подаде документи за такъв и във Великобритания.

След привличането на последния кръг от инвестиции, обявени преди дни, основателите на компанията Ник Стронски и Влад Яценко се превърнаха в милиардери.