Британското приложение за онлайн банкиране Revolut е събрало около 800 милиона щатски долара в рамките на кръга за финансиране, воден от двата големи инвеститори Vision Fund на Softbank и Tiger Global Management, съобщава Sky News.

Набирането на средства оценява бързо развиващата се компания на около 33 милиарда щатски долара, което я прави една от най-скъпите европейски компании в сферата на финансовите технологии.

Revolut удвои загубата, но отчита силен ръст на приходите и новите клиенти

Revolut удвои загубата, но отчита силен ръст на приходите и новите клиенти

Значително растат и разходите за персонал, сочи отчетът

Vision на SoftBank, който подкрепя компании като Uber Technologies, беше провел дискусии с представителите на онлайн банката и преди, но тогава не успя да постигне сделка. Потенциалната оценка на Revolut, за която се съобщава днес е зашеметяваща, като се има предвид, че акционерите са очаквали следващото й набиране на капитал да я оцени на около 10 и 15 милиарда долара.

Revolut стъпва в Индия и търси оценка от $15 млрд.

Revolut стъпва в Индия и търси оценка от $15 млрд.

Компанията ще инвестира $25 млн. в държавата с население от 1,3 млрд. души

Към момента от компанията отказват официален коментар по темата, което навежда на мисълта, че от Sky News може и да спекулират. Според британската медия оценката на Revolut може да се е получила резултат от повишаването с $639 милиона на шведския финтех Klarna, който достигна зашеметяващата оценка от 45,6 милиарда долара. Това беше ръст от 50% само в рамките на 3 месеца. Подобен обрат на събитията изглежда се развива и в Revolut.

Финтех компанията отчете загуба от над 200 милиона долара през 2020-а година, което беше с 88% повече спрямо 2019-а. Въпреки това, при оценка от 4,6 милиарда британски лири в края на декември миналата година, броят на клиентите нарасна с 57%.

Revolut започва да предлага банкови услуги в България

Revolut започва да предлага банкови услуги в България

Сметките на българските клиенти са защитени, но от гаранционния фонд на Литва