Седем години Николай Сторонски работи за едни от най-големи имена в банковия сектор, като Credit Suisse и Lehman Brothers преди да фалира.

"Като банкер вече бях достигнал максимума за мен. Работата започна да ми става много скучна", обяснява той преди 4 години пред Bloomberg.

През 2013 година обаче той излиза от индустрията и поставя началото на финтех платформата Revolut, превърнала го в милиардер. През миналата седмица компанията успя да привлече нов кръг от инвестиции в размер на 800 милиона долара и така достигна капитализация от 33 милиарда долара.

А според изчисленията на Bloomberg Billionaires Index това е донесло ръст с богатството на Сторонски до нетно 6,7 милиарда долара.

От 0 до $33 милиарда за 6 години: Как Revolut стана най-скъпият британски старт-ъп в историята?

От 0 до $33 милиарда за 6 години: Как Revolut стана най-скъпият британски старт-ъп в историята?

Днес компанията има над 16 милиона клиенти

От предходния кръг инвестиции от миналата година насам оценката на Revolut се е увеличила 6 пъти. Днес финтех компанията е и най-скъпият старт-ъп във Великобритани досега.

Към днешна дата приложението е достъпно на над 35 пазара, като предлага операции с над 30 валути. Клиентите и са повече от 16 милиона души.

Компанията е основана през 2014 година, като 12 месеца след пускането на пазара, Revolut вече има 100 000 регистрирани потребители. През 2018 година получава банков лиценз в Литва.