Питър Бъфет, син на милиардера Уорън Бъфет, някога разказа, че баща му е бил изключитлно притеснителен, когато е трябвало да бъде пред голяма група хора. "Когато се оказваше сред огромна тълпа, предпочиташе да е някъде съвсем другаде".

По-късно самият Оракул от Омаха, към момента може би най-цитираната личност в света на финансите, признава за своя страх да говори пред публика в началото на кариерата си. "Просто не можех да го направя. Повдигаше ми се".

И в този момент инвеститорът взел решение да се изправи пред страха си и да се справи с него. Останалото е история и милиарди долари.

Затова и не трябва да ни изненадва, че когато наскоро бе попитан кой е най-добрият съвет, който би дал на току-що завършващите студенти, той заявява: "Един лесен начин да увеличиш богатството си с поне 50% е да подобриш уменията си да комуникираш - и на хартия, и пред хора".

И допълва: "Да не можеш да изразиш мисълта си, все едно намигваш на момиче в тъмното - нищо не се е случва. Може да си най-умният човек на света, но трябва да можеш да предадеш познанията си".

Така, когато той бил по-млад, започнал курс по говорене пред публика в Dale Carnegie. "Дипломата стои в моя офис", казва той, допълвайки, че не пази тази от университета и училището там. "Пазя тази от Dale Carnegie в офиса, защото тя промени живота ми".

Милиардерът Ричард Брансън също е обсъждал темата по-рано. "Днес, ако искаш да успееш като предприемач, трябва да можеш да разказваш истории добре. Разбира се, няма полза от това, ако идеята ви не струва. Но не е достатъчно просто да създадеш велик продукт, трябва да можеш да разкажеш на хората за него".

Трите съвета на Уорън Бъфет за 650 000 долара

Трите съвета на Уорън Бъфет за 650 000 долара

Философията на един от най-богатите хора в света