Няколко години назад бизнесменът Йоан Николае е най-богатият румънец. Днес освен, че той вече е изгубил статута си на милиардер и му предстои да замени кабинета си със затворническа килия.

През миналата седмица добре познатият предприемач в северната ни съседка получи беше осъден от Административния съд в Букурещ на 5 години лишаване от свобода по дело, в което той е обвинен в корупция. Решението е окончателно и е по-строго от предходното такова на Букурещкия съд.

След издаването на присъдата от полицията са отишли да арестуват Николае в неговата резиденция, намираща се в град Зизничеа точно срещу българския Свищов. Но органите на реда не са го открили там и така бизнесменът влезе в списъка на издирваните, разказва местното издание Romania Insider.

Снимка 519783

Източник: Wikipedia

По-късно в четвъртък миналата седмица той е дал интервю за телевизията Antena 3, в което е посочил, че се намира в Милано, но не е имал намерение да избегне ареста. Според няколко румънски медии в петък той се е върнал в Букурещ с полет от Рим.

Йоан Николае влезе в съда заради обвинения в корупция, укриване на данъци и пране на пари, свързани с компанията му Interagro, която беше един от големите играчи в земеделието в румъния. Според изчисления той е успял да укрие налози в размен на над 11 милиона румънски леи или 2,2 милиона евро.

През 2014 година бизнесменът беше обявен за най-богатият румънец, като тогава той беше включен в списъка с най-заможните 500 души на Forbes със състояние от 1,1 милиарда евро към този момент. Само година по-късно неговият бизнес беше изправен пред сериозни трудности, след като той беше осъден на две години и шест месеца затвор.

Тогава Николае беше обвинен в нелегално финансиране на предизентската кампания на Мирсеа Геоана през 2009 година. След стартирането на първите дела срещу предприемачът, управляваната от него Interagro влезе в процедура по несъстоятелност.