Да искаш разрешение от градската администрация, за да ровиш в местното сметище, звучи нелепо, а историята става още по-абсурдна, когато плащаш за него впечатляващата сума от £50 млн. Но точно това направи 35-годишният уелсец Джеймс Хауълс. Ето защо.

Хауълс е ИТ специалист, който през 2013 г. е изхвърлил "без да иска" хард диск, признава той пред местното издание Wales Online. Само че на него е имало 7500 биткойна, които днес струват £210 млн. или над 287 млн. долара.

"Имах два идентични хард диска и изхвърлих грешния", каза той. "Знам, че не съм първият, който изхвърля нещо неправилно, но обикновено такава грешка не води до загуба от над £200 млн. Днес историята ми звучи смешно, но това е единственото, което мога да направя."

Затова той обещава да дари 25% от сумата на съгражданите си в Нюпорт и на администрацията, ако открие диска и успее да възстанови информацията от него.

Хауълс започва да копае за биткойн още в зората на криптовалутата - през февруари 2009 г., когато решаването на алгоритъма, който награждава със следващия койн, изискваше много по-малко мощност, респективно беше значително по-евтино. Четири години по-късно той изхвърля грешния хард диск.

Но през 2017 г., когато цената на натрупаните от него биткойни достига 170 млн. долара, той моли за разрешение градската управа. "Тогава им предложих да платя такса в размер на 10% от стойността на криптовалутата, но офертата ми беше отхвърлена", казва Хауълс пред BBC Radio 5. "Вярвам, че ще дойде момент, в който биткойнът на тази машина струва над £1 млрд. А отношението на градския съвет е абсурдно, просто това не е смислена реакция."

Сега той отново се е свързал с администрацията, от която иска да му позволи да разкопае само един конкретен парцел, след като е проучил къде точно е бил изхвърлян боклукът през 2013 г. Новото му предложение към властите е да даде четвърт от потенциалното си съкровище.

"Искам да го даря на хората", казва той. "На практика на всеки, който изпитва затруднения в момента, ще може да кандидатства за фонда за помощ и да получи парите директно."

Освен дарението и плащането на общината, той е готов да плати за изкопаването до £3,5 млн. Сумата изглежда голяма, но немалка част от нея ще отиде за покриване на разходите за опазване на околната среда, като Хауълс изтъква, че в процеса ще се спазват всички екологични норми. Лошото за него, а вероятно и за хората в Нюпорт, е, че властите отново не са благосклонно настроени към исканията на съвремнния "златотърсач".

"Г-н Хауълс нееднократно се свърза с градската управа, за да поиска разрешение за разкопаване на сметището", каза говорител на администрацията пред Epoch Times. "Съветът винаги изтъква на г-н Хауълс, че това не е възможно при сега действащите лицензи, а самите изкопни дейности ще нанесат сериозно въздействие върху околната среда около сметището. Цената за тази дейност може да достигне милиони паундове, без да има гаранция, че хард дискът ще бъде открит и че още ще работи."