Очертава се в населени места с под 25 000 жители да не останат болници. Това заявиха Сдружението на общинските болници. Провежданата в момента здравна политика ги обрича на фалит.

Според Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването връщането на бюджетно финансиране на болниците, „съчетано с необосновани от медицинска гледна точка изисквания за апаратура и специалисти", няма да доведат до по-високо качество на медицинските услуги, а напротив ще ги влоши и ще се ограничи достъпа на пациентите до тях.

По думите му проблемите произтичат от сгрешната здравна политика и за това трябва да отговарят на първо място правителството, след това НЗОК, следвана от МЗ и Народното събрание, което приема такива лоши закони през последните години.

Не искам да съм лош пророк, но дано това да не е последната пресконференция на тези лекари като ръководители на болници, защото с тези правила те са обречени. А заедно с тях са обречени и стотици хиляди български граждани, поясни още той.

От сдружението предлагат на НЗОК като база за формиране на бюджета да се използва не бюджета от миналата година, а този от 2009 година, тъй като той покрива изцяло техните искания. Освен това искат Касата да изясни методиката за определяне на бюджетите, както и методиката, която да гарантира равнопоставеността между отделните болници.

Едно от исканията на общинските болници е ясно определяне обвързаността на бюджетите. Според новите правила на НЗОК не става ясно как ще функционират общинските болници в края на 2011 година само с 10% от предвидения бюджет.