След официалната оставка на правителството и декларираното намерение от политическите сили да не съставят нов кабинет е време за предолложения кой  би могъл да поеме горещия стол. Ето й първите предположенията на Money.bg:

Йорданка Фандъкова

Кметът на София е едно от политическите лица на партия ГЕРБ, които продължава да имат сравнително добро ниво на обществена подкрепа. Причината столичният кмет да е сред възможните кандидати е, че след като през 1997 г. президентът Петър Стоянов разпусна парламента назначи тогавашният кмет на София Стефан Софиянски

Менда Стоянова

Преди няколко дни премиерът в оставка Бойко Борисов, заяви че Стоянова има всички качества да бъде следващия премиер. Тя наскоро пое зам. председателския пост в Народеното събрание след като колегата и Анастас Анастасов стана съдия в Конституционния съд, Тя е и председател на бюджетната комисия.

Стефан Воденичаров

Наскоро избраният министър на образованиято и председател на БАН в отпуск е компромисен вариант. Той е инициатор на подписката за референдуа за АЕЦ Белене, но после премина в екипа на Борисов и пое образователното министерство със задачата да оправи създалата се ситуация

Димитър Николов

Градоначалникът на Бургас също е сред възможните избори на президента за служебен премиер. Спечелването на  втори мандат като кмет при това на първи тур с голямо мнозинство, показа че Николов събира подкрепа освен от ГЕРБ, но и от съгражданите си в морския град които на парламентарните избори принципно гласуват за другите политически сили.

Община Бургас стана и една от образците по отношение на европроектите.

Ренета Инджова

Била е служебен премиер след като правителството на Любен Беров с редата на деветдесетте години на миналия век подава оставка. В момента е председател на Националния статистически институт

Красимир Стефанов

Директорът на НАП също компромисна кандидатура. Стефанов бе избран на този пост още по времето на управлението на Тройната коалиция. След изборите през 2009 г. Симеон Дянков решава да го остави на поста гласувайки му пълно доверие.

Стати Статев

Рекотрът на УНСС и член на управителния съвет на БНБ по-скоро присъства статистичеки в този лист, като представител на академичния свят. Той е един от възможните кандиати за тези които настояват за експертно правителство.

Той има над сто и седемдесет научни публикации на български, руски, английски, полски, гръцки, сръбски и албански език. Научните му интереси са в областта на теорията и методологията на макроикономическия анализ; взаимодействието между реалната икономика и финансовото развитие; икономическия растеж, ефективността и икономическите структури.

Екатерина Захариева

В момента тя е главен секретар в президентската админстрация. Тя последва Плевнелиев, след като допреди изборите за президент през 2011 г. беше негов заместник в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Иван Нейков

Социален министър в кабинета на Костов, но не е типична  политическа фигура, обвързана с дадена партия, добър експерт в социалната политика, диалогичен.