Сериозен ръст в продажбите на недвижими имоти отчитат от брокерската компания ЕРА България, цитирани от Дневник и агенция Кросс.  По данни на агентите на недвижими имоти за първото полугодие се отчита ръст от 64% в продажбите на жилища сравнено със същия период на 2013 г. Най-голямо е повишението на продажбите през юни, като София продължава да привлича новодомците със по-добрите си възможности за работа и развиваща са инфрастуктура.

Заради кризата в Украйна спада търсенето на имоти от страна на руски и украински граждани. Спадът във Варненско и Бургаско е с около 35%, посочва изпълнителният директор на агенцията Теодора Димитрова.

Запазва се засиленият интерес към двустайни жилища у нас, отчитат още от ЕРА. Българинът най-често купува двустайно жилище за средна цена от €39 000. По данни на компанията 41% от продажбите за този период са на двустайни жилища. Отчетите за първото полугодие сочат, че тристайните апартаменти в София струват €96 000 за 116 кв. м. в района на „Младост 1", €44 167 за 96,86 кв. м. в центъра на столицата и €29 750 за 79,53 кв. м. в района на „Овча купел 1". Същевременно жилищата се продават почти два пъти по-бързо.

Към месец юни времето за продажба отнема средно 66 дни за градовете София, Варна и Бургас, при 120 дни през 2013 г. Тези резултати на „ЕРА България" подкрепят прогнозите на специалистите на компанията от началото на 2014 г., че първото полугодие ще е най-подходящото време за покупка на жилище.