Млекопроизводители и представители на държавни органи се скараха за контрола на млечните продукти на българския пазар. Това стана по време на дискусия на тема „Качеството на млякото и млечните продукти", предаде репортер на News.bg.

24 минути обаче вместо дискусия организаторите - представители на МЗХ, ДВСК и различни фирми, предлагащи млечни продукти на пазара, както и вносители на германски йогурт, представяха професионалната си биография и рекламираха своите продукти.

След натиск от страна на журналистите все пак някой да каже какво съдържа българското кисело мляко, което се продава в магазините, Димитър Зоров - представител на млекопроизводителите, заяви, че в по-голямата си част продуктите съдържат растителни мазнини или сухо мляко, вместо истинско мляко. Млякото, което се продава в търговските вериги е под себестойността на кофичката, изтъкна той.

Зоров обвини аграрното министерство, че не контролира какво излиза на пазара, което позволява на производители, които не спазват изцяло изискванията, да пласират продукцията си, от което потърпевши са корективите производители.

Преди дискусията по телевизия PRO.bg зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите у нас Симеон Присадашки също каза, че цената на качествените млечните продукти не може да е много ниска. Появилото се кисело мляко от по 9 стотинки през последните седмици съдържа растителна мазнина и това е упоменато на етикетите, но хората често пренебрегват написаното заради цената.

Според Присадашки дъпминговите цени не помагат на никого - нито на производителя, нито на преработвателя на млечни продукти, нито на потребителя.

Ето и рецептата, която представи присадашки: "За да е качествено киселото мляко, то трябва да съдържа свежо мляко, може и сухо мляко до 3 процента и свежа закваска. Наличието на консерванти е свързано с глобализацията на пазарите, обясни Симеон Присадашки, тъй като няма търговска верига, която ще поиска мляко със срок на давност 3-4 дни. Другите млечни продукти - кашкавал и сирене, трябва да са зреят поне 40 дни. Това потребителят трудно би разбрал, обясни експертът. Качественият продукт трябва да е нито много твърд, нито много мек и да не се разслоява." 

На дискусията Мая Макавеева от земеделското ведомство заяви, че от една година министерството изпитва финансови затруднения да осъществява контрол на пазара. Някак си обаче се намират пари да се проверяват сигналите, които гражданите изпращат, когато имат съмнения за качеството на даден продукт. "Няма пари МЗХ да прави проверки", заяви Макавеева.

Достатъчно ветеринарни такси плащаме, заяви Димитър Зоров в отговор на това изказване.

От думите на Макавеева стана ясно, че земеделското министерство не се самосезира, за да извърши проверка на даден продукт. Тя призова чрез медиите гражданите да пращат сигнали на портала на земеделското ведомство.

Татяна Николова, началник отдел "Мляко и млечни продукти" в ДВСК, обясни, че агенцията контролира дали това, което е написано на етикета на продукта, е в съответствие със законодателството.