Фондът за гарантиране на влоговете в банките трябва да подготви емисия дълг, с която да може да се изплатят вложенията до 100 хил. евро в КТБ. Това заяви зам. председателят на Асоциацията на банките в България Виолина Маринова, предаде БНР. Изпълнителният директор на Банка ДСК, която е една от двете водещи банки в България заяви, че банковият сектор е готов да изкупи тази емисия. Маринова заяви, че в момента сектора има нужда от спокойствие.

Припомняме, че изп. директор на ДСК подаде по-рано тази седмица оставка от управата на Българската стопанска камара и подкрепи управителят на БНБ Иван Искров по казуса с КТБ, от която се разбра вчера че липсват над 4 млрд. лв.

Коментарът на Маринова е първи от банковия сектор и той наистина дава сигнал, че това което е гарантирано от закона за вложителие ще бъде спазено.

Подкрепата на банковия сектор за емисия издадена от фонда означава, че държавата няма да се ангажира пряко, защото връщането на дълга ще стане с вноски, които всички банки са длъжни да правят за да гарантират депозитите.

Изпълнителният директор на Банка ДСК каза още, че този допълнителен ресурс, който ще набере от банките ще има и своята цена, която се очаква да се отрази в покачване на лихвените нива по кредитите

Налагат се законодателни промени, Това не е добра практика. Не съм чула някой да извършва такива практики, те трябва да бъдат много внимателни. Банкерът е банкоер - не бива да се занимава с друго