Русия няма да получи около 10 млрд. долара от намалението на цената на природния газ за Украйна със 100 долара. Това заяви вчера на пресконференция в Италия, руският президент Владимир Путин, пише lenta.ru.

Путин напомни, че руските банки са предоставили на Киев кредити за заплащането на доставките. По неговите думи задлъжнялостта на Украйна към финансовите организации от руската федерация представляват около 20 милиарда долара, а ако се включат и „квазикредитите", сумата надхвърля 30 млрд. долара.

Държавният глава на Русия отбеляза, че Москва и Киев до този момент не са обсъждали преразглеждане на газовия договор, който е сключен до 2019 година.

Изданието припомня, че на 24 ноември премиерът на Украйна Николай Азаров заяви в интервю за местна телевизия, че Русия се е съгласила да се преразгледа споразумението за доставка на природен газ. По-късно от Газпром отрекоха тази информация, а и самият Азаров каза, че конкретна договореност за такова преразглеждане няма.

В края на септември Русия предостави на Украйна отстъпка в цената на природния газ, за да напълни своите газохранилища. Цената на доставката бе 260 д. за хиляда куб. метра при действаща цена за четвъртото тримесечие на годината 410 долара.