Кои българи крият пари в швейцарски банки? Това ще стане ясно съвсем скоро, след като данъчната служба на Швейцария взе решение да публикува в интернет имената на хората, укриващи от данъци парите си в местни банки, съобщава местния вестник Sonntagszeitung.

Припомняме, че през февруари стана ясно, че 74-ма българи укриват близо 380 милиона долара в швейцарския клон на британската банка HSBC.

Причината службата да хвърли всички имена в публичността са многобройните искове към нея за предоставяне на данни за чужди граждани, които са заподозрени, че укриват данъци и срещу тях се води разследване.

Данъчната служба ще обяви трите имена, дата на раждане и последния известен адрес на клиентите. Но това се отнася само за лицата, които швейцарските данъчни власти не са успели да открият по друг начин и затова те са издирвани публично.

България е на 68-мо място в списъка на страните, откъдето са данъчните бегълци - 74 души. Начело са Швейцария - 11 235 клиенти, Франция - 9187 клиенти, Обединеното кралство - 8844 клиенти.