Иран и Русия провеждат преговори за сключване на сделка, предвиждаща размяна на петрол срещу стоки, което значително би помогнало на Ислямската република да увеличи износа на „черното злато", съобщава news.bg.

Руски и ирански източници, близки до преговорите, обявиха, че се обсъждат последните детайли от сделката. Според нея Москва ще купува на ден 500 хиляди барела ирански петрол, а в замяна Ислямската република ще получава руско оборудване и стоки.

„Добър прогрес е постигнат до момента, има големи шансове за успех", отбелязва руски източник, допълвайки, че „ние обсъждаме детайлите и дата за подписване на споразумение".

Не става ясно, дали договорката ще бъде приложена преди да се финализира постигнатото в Женева през ноември 2013 година споразумение за ядрената програма на Техеран между Ислямската република и световните сили.
Вчера стартираха технически преговори между Иран и ЕС. Споразумението от ноември има за цел да спре програмата на Иран за шест месеца, а Западът да облекчи санкциите.
Наложените от САЩ и ЕС санкции орязаха износа на ирански петрол с повече от половина през последните 18 месеца. Москва не е приемала санкции срещу Техеран.

Ако Русия купува по 500 хиляди барела ирански петрол на ден, износът на Иран ще се увеличи с 50%, тъй като през последните месеци страната изнася около 1 милион барела петрол на ден. С това споразумение Иран ще може да печели допълнителни 1.5 милиарда долара.

Не се споменава какви стоки и оборудване Русия ще предоставя на Иран.

Повечето ирански доставки в момента са за Азия. Китай е най-големият купувач на ирански петрол.