В момента няма причини и икономически аргументи да се прави актуализация на бюджета за тази година - това освен, че ще постави под съмнение стабилността на страната, ще повиши и лихвите. Това заяви пред Дарик бившият депутат и шеф на икономическата комисия в 41-то Народно събрание Мартин Димитров.

Той препоръча на управляващите да се откажат от идеята си за корекция на Бюджет 2013, като ги посъветва да потърсят и становището на ЕК.

„Когато бюджет, който е на плюс, тръгнеш да го актуализираш точно в този момент, това означава, че има много скрити неща, които си планирал да направиш и държиш тайно от обществото, за да увеличаваш бюджет, който няма дефицит и даже има излишък, да планираш да харчиш милиард повече в такава ситуация", каза Димитров.

По думите му актуализация се прави, когато управляващите не владеят ситуацията, когато са изпуснати приходната и разходната част. До момента при Бюджет 2013 това не е така, категоричен е шефът на икономическата комисия в предишния парламент.

Освен това той напомни, че правителството е казало преди две седмици, че няма да актуализира бюджета, а сега е променило позицията си без нито един сериозен аргумент.

„Това е сигнал за целия свят, за всички международни и български инвеститори, че се пропукват нещата, че стабилността се губи. Негативният ефект върху всички нас е да скочат лихвите, защото вече ставаш по-рисков играч", каза Димитров. Той призова президента да организира дебат по темата, за да се видят причините и аргументите за актуализацията.

„Явно хората, които в момента управляват България, си правят следната сметка, която е без кръчмар: да раздуят дефицита, да вземат допълнителни заеми, да направят някакви социални плащания. Това е панически ход да се потърси обръщане на общественото мнение. Стабилността ще бъде разлюляна и тук идва въпросът, че двама сериозни икономисти като Орешарски и Чобанов, който и да стои зад тях, не могат да си позволяват такова поведение", коментира още Димитров.

В края на миналата година той прогнозира, че бюджетът за 2013-та ще издържи шест месеца и ще трябва да бъде актуализиран от следващото българско правителство, което и да е то.

Той обясни защо позицията му днес е коренно различна с аргумента, че предсрочното падане на ГЕРБ от власт и работата на служебното правителство са спестили очакваните предизборни разходи на миналия кабинет, като благодарение на това бюджетът в момента бил балансиран.