България и Япония планират сътрудничество в много области на здравеопазването, стана ясно по време на срещите на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски с министъра на здравеопазването, труда и социалните грижи на Япония Хакуо Янагисава и с представители на двете камари на парламента.

Проф. Радослав Гайдарски е на официално посещение в Япония от 6 до 11 ноември. Целта на визитата е запознаване със здравната система и системата на здравно осигуряване в Япония, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

По време на срещите българската делегация се запозна с опита и постиженията на Япония за гарантиране на висококачествено и достъпно и медицинско обслужване и обмени мнения по важни и за двете страни проблеми в здравеопазването и здравната реформа.

Министър Гайдарски очерта основните проблеми, които трябва да решава българската здравна система и мерките, които се предприемат в съответните области. Сред приоритетните въпроси е подобряване качеството на здравните услуги.

Като общи за двете държави се очертаха тенденциите, свързани със застаряването на населението, ниската раждаемост, затлъстяването и др.

От разговорите стана ясно, че реформата на здравната система е един от приоритетите в политиката на японското правителство.

Българската делегация бе запозната със системата на финансиране на здравеопазването в Япония, акредитирането на японските болнични заведения, начина на ценообразуване в японските болници и тенденциите при предоставяне на грижи за възрастните и децата без родители.

Изтъкната бе възможността българската и японската страна да обменят информация и опит в областта на новите медицински технологии и лечение.

Като успешен пример за сътрудничество в областта на медицината и здравеопазването японската страна посочи предстоящото откриване в София на болницата на японската корпорация "Токушукай", която ще бъде едно от най-големите болнични заведения на стария континент.