Чуждестранните инвеститори са позитивно настроени относно бизнес климата в страните от „развиваща се Европа" и по-специално от най-новите страни членки на съюза България и Румъния, се казва в проучване представено от агенция „Ройтерс".

Централно-европейският индекс на бизнес климат, който беше представен за първи път днес от австрийската банка за субсидиран износ OeKB, показва, че Украйна, Русия, България и Румъния са сред топ дестинациите в Европа за планирани инвестиции през тази година.

Според проучвателния панел на австрийската банка, високия икономически растеж в страните от Източна Европа не само ще продължи, но има вероятност да се покачи през следващите няколко години.

Като особено атрактивни инвестиционни дестинации се посочват същите четири страни от бившия социалистически блок - България, Румъния, Украйна и Русия.

Съгласно проведеното проучване, което е било осъществено сред 314 компании с общо над 1000 дъщерни дружества в Източна Европа, над 70% от компаниите очакват икономическата ситуация в региона да се подобри през следващите 12 месеца. 64% от компаниите са заявили, че очакват стабилизиране и запазване на позитивната тенденция в бизнес средата в региона.

Чуждестранните инвестиции са основния фактор за растеж сред страните от ЦИЕ се казва в проучването, като през 2006 г. поток от 48 млрд. дол. е бил насочен и акумулиран сред 19-те страни в този регион.

Представеният индекс за бизнес климата в страните от Централна и Източна Европа ще бъде изчисляван два пъти годишно, като идеята е да се премине в последствие към тримесечни модели на представяне на информацията за региона.