Да чукнем на дърво, но Зимбабве може би изживява последните дни, да не кажем часове, под управлението на единствения ръководител, който страната някога е познавала - пише Даниел Хаудън, кореспондент на The Independent от Хараре. Докато хората в разрушената държава чакат изборният им глас да бъде чут, има сведения за преговори на високо равнище между привържениците на Робърт Мугабе и опозиционния лидер Морган Цвангирай (на снимката). Може би сме близо до завършека на това, което преди се виждаше невъзможно.

След 28 години привидно непоклатима власт, чрез която пъхна в затворите, изпъди в изгнание или изби всичките си опоненти, „старият мъж", както зимбабвийците го наричат, обмисля дали да не се откаже от властта. Изборите в неделя бяха подчертано против управляващата партия и се разбра, че Мугабе е получил съвет да напусне, вместо да срещне унижението във втория рунд срещу омразния си противник Цвангирай.

Източници близки до преговорите са подшушнали, че 84-годишният Мугабе се стреми да получи „пакет за изход", с който да се оттегли на пенсия, а може би и да напусне страната. Споразумението е далеч от сигурно, защото Мугабе иска за себе си имунитет от съдебно преследване, както и свободен достъп до милионите си, съхранявани в различни страни.

Държавният департамент на САЩ официално е потвърдил, че преговорите са в ход, след като Цвангирай е получил повече гласове, но не е събрал повече от 51%, които биха му дали победата незабавно.

Все пак в първото си изказване след изборите в неделя Цвангирай е отказал да коментира слухове преди оповестяване на изборните резултати. „Нека изчакаме изборната комисия да си свърши работата и след това ще дискутираме обстоятелствата, които касаят хора".

Изборната комисия на Зимбабве играе театър на абсурда, пише британският журналист. Официалните резултати, оповестявани капка по капка, сочат, че управляващата партия Zanu-PF и опозиционното Движение за демократична промяна вървят рамо до рамо според спечелените места в парламента. Тези резултати противоречат както на твърденията на независимите наблюдатели, така и на резултатите от опозиционните изборни застъпници в цялата страна.

Три дни след изборите все още няма официално оповестени резултати за президентския вот. Втори рунд, който по закон трябва да е в рамките на 21 дни, изглежда малко вероятен, тъй като основните ресурси бяха вложени в първия рунд (става дума за купуването на гласове от Zanu-PF). Сам Мугабе в навечерието на изборите каза: „В този боксов мач няма да има втори рунд". Сценариите, според които друг представител на Zanu-PF ще замести партийния лидер в изборната битка, според дипломати също няма да бъдат осъществени.

Двата главни града в Зимбабве остават спокойни, макар полицията да патрулира нощем, а изходните пътища от града да са препречени с блокове. Но в Хараре се вихрят какви ли не слухове, включително че „Боб" вече е избягал - което е било опровергано от чуждестранни дипломати, видели Мугабе лично в едно от градските предградия.

Коментатори посочват следното: „Партията Zanu-PF всъщност бе институция в живота на зимбабвийците, така че не е лесно за някой, който е бил в сферата на управляващата партия, да приеме, че ще бъде или вече е победен".

Зад Мугабе, ако сега действително се преговаря за неговото изгнание, ще остане страна с 90% безработица, продължителност на живота от 34 и 37 години за жени и мъже съответно, 4 000 души загиващи всеки месец от СПИН, 4 милиона на прага на гладната смърт. Инфлацията в Зимбабве е 200,000 процента и продължава да се покачва.

Преданият католик излезе от затвор в Руанда, където бе прекарал повече от 10 години, и поведе борбата за независимост срещу властта на белите. Мугабе спечели голяма изборна победа през 1980 г. В ролята на освободител, Мугабе бе любимец на либералния свят. Сега той ще остане в спомените като човекът, усъвършенствал „демократичното диктаторство". Пълната степен на падението му може би ще му се проясни, щом погледне в намалелия списък на страните, които биха се съгласили да му предоставят убежище.