По информация на агенция Bloomberg, най-големият производител на камиони в Европа Volkswagen е увеличил дела си в MAN до 29.9%. Това се разглежда като част от опита да се постигне обединение между шведската Scania и мюнхенските MAN.

Повишаването на дела на Volkswagen е станало вчера, като за това се съобщава в изявление от компанията. По-рано холдингът от Волсфбург държеше около 20%.

VW е най-големият акционер както в MAN, така и в Scania. VW ще се стреми към  тристранна кооперация на поделението си в Бразилия с горните. През януари Volkswagen отклони предложението на MAN за Scania с мотива, че предпочита „мирен преход".

Това показва, че те са все още оптимисти: съюз между  Scania и MAN може да възникне", казва анализатор в Номура Секюритис в Лондон. Инвестиционният фонд дава „неутрален" рейтинг за акциите на Volkswagen. „Очарованието от военните действия вече започна".

Акциите на Volkswagen са паднали с 81 цента или 0.9% до €  94.10. Акциите на MAN се смъкнаха с 4.4% с 3.77 евро до €82.01.

„Това не е изненада и трябваше да се очаква", казва говорител на MAN в телефонно интервю. „Това означава, че сега имаме главен акционер. Ще говорим с него за възможна кооперация".