Българският капиталов пазар през последните няколко години се лута в търсене на движещите сили, които да развиват и стимулират фондовата борса в положителен аспект. Безпорен факт е, че тези двигатели на родния пазар са именно институционалните инвеститори - тези които поддържат оборота, подобряват ликвидността на публичните емисии и ръководят като цяло потока от капитали на фондовата борса. Общият обем на портфейлите на институционалните инвеститори към края на 2005 г. възлиза на над 1.9 млрд. лева.

Ръстът на активите, който тези инвеститори показват за миналата година е над 30%, като за договорните фондове той е около 43% от началото на тази година до сега.
Интересен аспект сред институционалните инвеститори е все по-засилващата се роля на пенсионните дружества. Това стана факт след либерализацията на ограниченията пред пенсионните фондове за участие на капиталовия пазар у нас. Според тях те могат да инвестират до 20% от средствата си в акции, до 5% в АДСИЦ, до 25% в корпоративни облигации, до 15% в общински такива и до 30% в ипотечни облигации.

Портфейлите на пенсионните дружества нарастват неимоверно бързо, като от близо 450 млн. .лв. през 2003 г. те скачат до близо 1.5 млрд. лв. през миналата година. Най-голяма част от своите портфейли пенсионните дружества отделят за корпоративни, общински и ипотечни облигации - близо 90%, като все още процентът за инвестиране в акции е около 10 на сто. Но все пак налице е значителен ръст в инвестициите в акции, които от около 30 млн. лв. скачат близо 3 пъти до нивото от 90 млн. лв. през 2005 година. При инвестициите в облигации също е налице ръст, който обаче е в по-малък размер (около една трета). Определено ръстът на вложенията в акции е с изпреварващ темп спрямо средните нива на инвестиции за периода 2004 - 2005 година. За този период инвестициите на пенсионните дружества в акции нарастват с 310%, тези в корпоративни облигации - с 183%, на общински облигации с 131%, на ипотечни облигации с 111 на сто.

Общата стойност на инвестициите на пенсионните дружества в акции за 2005 г. възлиза на 80 179 221 лв., което е около 4% от общия обем на свободнотъргуемите акции на Българската фондова борса - София и около 6% от общия оборот на пазара на акции. Пенсионните дружества заемат също така и значително голям дял при първичното предлагане на ценни книжа, като частта на тези институционални инвеститори е около 40% от първичното предлагане на емисии облигации.

Общата стойност на инвестициите на пенсионните фондове в облигации към края на 2005 г. възлиза на 212 209 429 лв., което е 16% от общата номинална стойност на емисиите облигации, издадени през 2005 г. Всичко това показва голямата роля на пенсионните дружества на капиталовия пазар у нас, като се очаква тя да продължи да расте. Тези дружества ще бъдат онези, които ще движат пазара напред в процеса на усъвършенстване и развиване на инструментариума за инвестиции в ценни книжа в България. В процеса на развитие на фондовата борса и капиталовия пазар у нас, освен пенсионните фондове, е налице нова форма на инвестиции, която крие голям потенциал и ще разкрие своята същност през следващата 2007 година.

Новата перспектива за пазара се нарича фондове за дялов капитал. След създаването на дружества със специална инвестиционна цел, секюритизиращи имоти и вземания и след появата на договорните фондове, на чиито бум, всички ние сме свидетели, фондовете за дялов капитал са тези, които ще внесат нотка на новаторство и експерименталност на фондовия пазар в България.

Същността на дяловото финансиране се крие в предоставянето на собствен капитал на компании, които не са листвани на фондовата борса, чрез два варианта на финансиране. Единият е чрез рисков капитал, насочен за нови или млади фирми, лансиращи нови за пазара продукти или технологични иновации. Вторият начин за финансиране е чрез не рисков капитал или т.нар. фондове за дялов капитал. При тях капиталът е насочен към съществуващи фирми с история и доказан пазарен дял. Самият цикъл на инвестицията е между 3 и 7 години, като изходите от инвестицията в последствие могат да бъдат в няколко варианта. А именно: продажба на стратегически инвеститор, продажба на друг фонд за дялов капитал, продажба на мениджърски екип и най-популярният вариант - чрез борсата и извършване на IPO. По този начин фондовете за дялов капитал се превръщат в "хранилка" за нови ефективни и качествени първични предлагания на акции през борсата.

Българският капиталов пазар може само да спечели от активно работеща индустрия за дялово финансиране, каквато са фондовете за дялово участие, благодарение на безспорните й предимства, както за компании така и за инвеститори. Това ще се отрази положително върху компаниите, които търсят и се нуждаят от капитал за съществуването и развитието си, а също така и за инвеститорите, които търсят от своя страна висока доходност за своите вложения. Наред с вливането на финансов ресурс в подкрепените от тях компании, фондовете за дялово участие предоставят и набор от други важни фактори за един успешен бизнес, като: стратегически мениджмънт, интегриране в мрежа от контакти, достъп до ноу-хау и др.

За инвеститорите във тези фондове - най-често пенсионни фондове, застрахователни компании и банки, предимствата са също налице. Практиката показва, че реализираната доходност от фондовете за дялово участие е много по-висока от доходността от вложения в акции на публични компании. Това се постига чрез инвестирането в обещаващи и ориентирани към растеж бизнес модели. Към момента в България оперират няколко фонда за инвестиции в дялов капитал, като всички те работят със средства, набрани през чужбина. Такива са фондове като SAEF Bulgaria, Global Finance, BAEF, Equest, както и програми на EBRD и IFC.

Първото и единствено дружество за дялово финансиране с набран изцяло капитал в България е "Адванс Екуити Холдинг", управлявано от Карол Капитал Мениджмънт, което се очаква да бъде листвано на борсата до 2 месеца. Инвестиционният подход на холдинга е генерален, като ще се разглеждат бизнес планове и фирми от различни отрасли на икономиката, които в най-голяма степен могат да се възползват от стопанското развитие на страната и присъединяването й към Европейския съюз. Инвестиционната стратегия на холдинга предполага филтрирането и селекцията на перспективни бизнес планове или функциониращи малки частни фирми, нуждаещи се от финансиране за разрастване на дейността, реализация на нови продукти или технологични иновации. Първите проекти, в които холдингът участва като акционер-учредител, са в сферата на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници, енергийната ефективност и строително-ремонтните дейности, както и в областта на агробизнеса. Основните критерии при подбор на портфейлните инвестиции са: наличие на сериозен мениджмънт с доказан опит; представяне на бизнес модел с потенциал за висок растеж и успешна реализация на база на уникален продукт или услуга; прогнозна средногодишна вътрешна норма на възвръщаемост в размер не по-малък от 20% за прогнозен инвестиционен период от 5 години.

Перспективите за развитието на фондовете за дялово участие в страната са добри, имайки предвид очакваните високи темпове на растеж на икономиката и наближаващото членство в ЕС, което допълнително ще катализира предприемачеството и дяловото финансиране с достъпа до различни програми за малкия и среден бизнес. Основен проблем за тези фондове е набирането на капитал и тяхното финансиране. За България това ще стане най-вече чрез пенсионните и застрахователни дружества, но само, ако те са публични. Друг проблем е липсата на адекватна нормативна уредба за този тип финансирания, а също така и не достатъчно развитият все още капиталов пазар у нас.