Ръстът на икономиката на Казахстан през 2007 г. по предварителни данни е 8,7%, съобщил е премиерът на страната Карим Масимов, цитиран от кореспондента на РИА Новости в Астана.

Според Масимов икономиката на Казахстан продължава да се развива с високи темпове, но изминалата година е изложила на изпитание стабилността на финансовата система.

„Нестабилността, обхванала световните финансови пазари, не можеше да не се отрази на икономиката на Казахстан. Подобни явления отново подчертават високата степен на интегрираност на Казахстан в глобалните икономически процеси", казал е той по време на заседание на кабинета.

Неустойчивостта на световните финансови пазари и липсата на ясни перспективи за развитие на световната икономика са причината за понижението на рейтинга на Казахстан от световните рейтингови агенции.

Затруднените условия за финансиране на световните пазари са затруднили привличането на външно финансиране за казахските банки. В следствие на това очакванията са през 2008 г. ръстът на БВП да се забави до 5 - 7%.

Правителството заедно с Националната банка и Агенцията по регулиране на финансовия пазар и финансовите организации (АФН) са изготвили план за действие на държавните органи и банковия сектор за отстраняване на негативното въздействие на външните фактори, а също за засилване на конкурентноспособността на казахската икономика и провеждане на структурни реформи.

Основна задача на за 2008 година е удържане на инфлацията на равнище, не превишаващо 10%.

Националната банка на Казахстан ще продължи да оказва подкрепа на банковата система чрез предоставяне на краткосрочна ликвидност по различни методи. Ще се използват и алтернативни източници на финансиране като допълнителни емисии на акции и конвертируеми облигации и секюритизация на активи. „Тези действия задължително ще доведат до подобряване на финансовото състояние на банките" - казал е Масимов.

АФН и Националната банка ще оказват подкрепа на банките при разработване и внедряване на подобни инструменти, което „в перспектива значително ще намали тяхната зависимост от международните дългови пазари".

Съкращаването на финансирането, получавано от външните пазари, е довело до снижаване на кредитната дейност на казахските банки. Това е засегнало в частност и строителния пазар. Строителните компании традиционно са използвали банков кредит като основен източник на финансиране. Миналата година много от тях са били принудени да спрат работа заради финансови трудности. За да се защитят правата на вложителите в недвижими имоти, а както и за създаване на допълнителни работни места, правителството е осигурило целево финансиране на строителните компании.

„Ситуацията на международните финансови пазари остава нестабилна и това ще окаже определено влияние на икономиката на Казахстан ... стеклите се обстоятелства дават възможност на правителството, Националната банка и АФН да проведат структурни реформи. Това ще позволи да се запази устойчивият икономически ръст на Казахстан и да се постигне повишаване благосъстоянието на всеки гражданин на републиката", заключва президентът.