От понеделник миньорите от сектора въгледобив ще започнат подготовка за ефективни стачни действия. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му това ще се случи, ако няма постигнато разбирателство, какъв дял от електроенергията у нас да се произвежда от топлоелектрическите централи, които основно консумират въглища.

Енергийният сектор в топлоенергетиката е поставен на колене, каза Димитров. Необходими са спешни мерки, иначе нещата ще станат необратими.

Лидерът на КНСБ заяви, че в петък ще се проведе среща с министър Драгомир Стойнев и шефа на енергийния регулатор Анжела Тонева заедно със синдикалисти и миньори, на която докато не се постигне съгласие не трябва да се излиза от залата.

Димитров представи не разгласени досега данни от ДКЕВР, според които около половината от потребяваната електроенергия у нас ще бъде от "скъпите фотоволтаици и американските ТЕЦ-ове"

Според тези данни това ще доведе до закриване на хиляди работни места в мините от софийския и пернишкия и маришки въглищни басейни. Ще бъдат уволнени и енергетици от ТЕЦ „Бобов дол , „Брикел" и „Марица изток 2".

Димитров обърна вниманието на журналистите към това, че според негови данни около 160 от настоящите депутати са свързани по един или друг начин с ВЕИ сектора.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски заяви, че през следващата година се предвижда енергийният пазар у нас да възлезе на 4 млрд. лева. От тях 1.2 млрд. лв. ще бъдат платени на ВЕИ производителите, 800 - 900 млн. лв. пък ще получат американските ТЕЦ-ове „ Марица Изток 1" и „Марица Изток 3". Близо 560 млн. лв. ще отидат за топлофикационни дружества, които произвеждат електроенергия.

Така една огромна сума от националното богатство се изнасят от страната, каза още Терзийски.

Ръководителят на синдикалната организация на енергетиците към КНСБ,  Георги Петров заяви, че не само тополоенергетиката е засегната от кризата в системата. По думите му има усилия да се доакрат държавните предприятия в сектора до състояние на финансов фалит и техническа неизправност. Проблеми има и в ерепетата, които поради ред причини вече са декапитализирани.

"Царят е гол и това трябва да се каже", каза още Петров. По думите му 5-процентното пониежение на цените на електроенергетиката е неприемливо и че това "ще излезе през носа" на всички.

ЕВН се пред практическа несъстоятелност, заяви в тази връзка Пламен Димитров. Не е по-различно положението в ЧЕЗ и Енерго про.

В началото на срещата Пламен Димитров, заяви, че КНСБ изпраща своите съболезнования на семействата на загиналите миньори. Конфедерацията ще изплати по 3000 хил. лв. еднократна помощ и ще даде стипендии от 40 лв. месечно на непълнолетните деца на Христо Младенов и Ангел Стойнев.