Московското кметство обмисля да отдели около 2 млрд. долара за помощ на строителни фирми, занимаващи се с жилищно строителство в руската столица, пише „Лента ру". Специално за това ще бъде създадена работна група, която ще се оглавява от ръководителя за развитието на града и икономическата политика Юрий Росляк. Кои компании ще получат финансова помощ от правителството на руската столица е информация, която чиновниците отказват да съобщят.

Към решението да помогнат на строителните фирми московските власти са подтикнати от влошаващите се през последните месеци заради световната финансова криза показатели по въвеждане в експлоатация на нови жилища в града. Например за първите 9 месеца на годината са построени малко над 2 млн. кв. м жилища в Москва, докато за миналата година те са общо над 5 млн. кв. м. Поради дефицит на ликвидни средства на много строителни компании напоследък се е наложило да преразгледат своите планове за развитие.

Още не са изработени точните критерии, по които ще се отпускат средства на фирмите, но от кметството са заявили, че ще бъдат подпомогнати главно фирми, изпълняващи социални жилищни програми. В тази връзка, една от стъпките на кметство ще бъде изкупуване на въпросните жилища. Друг вариант за помощ е изкупуване на акции на тези фирми.

Финансовата помощ ще бъде осигурена за сметка на излишъка на московския бюджет, който за 2007 г. е около 2,1 млрд. долара.

Много банки отказват кредити на фирмите. По тази причина дълговете на предприятията са нараснали значително.

Мoney.bg припомня, че председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев заяви, че са възможни фалити на малки строителни фирми. Експерти прогнозират също, че занапред секторът на недвижимите имоти ще забави темпа си на развитие.