Анализаторите от EMFIS очакват, че индексът RTS (индексът на 50 компании, които се търгуват на стоковата борса в Москва) през целия септември ще продължи да се повишава. Прогнозираният ръст е от 100 пункта.

До края на годината се предвижда по-нататъшно увеличаване цените на суровините, което може допълнително да дръпне руската борса нагоре. Освен това, позитивните изявления на най-големите руски предприятия също могат да допринесат за нарастващата тенденция.

През тази седмица цените на петрола най-вероятно ще продължат да диктуват борсовата посока. Ако тези цени продължат да бъдат под 65 долара за барел, не е много вероятно да станем свидетели на взрив. Вчера цената на петрола се повиши с по-малко от 2% и RTS затвори с плюс 1.06% на ниво 1.567,15 пункта. Най-висок ръст отново отбелязаха производителите на суровини.

Акциите на газовия монополист Газпром нараснаха с 1.1% до 10,99 $, Лукойл затвори с 2.3% плюс на 79,69%. Роснефт се повиши с 1.05%, Юкос се понижи с 5.63%. Силен ръст от 5.0% отбеляза производителят на млечни продукти Wimm-Bill-Dann Foods