Тенденцията към нарастване на броя на пенсионерите и намаляване на работещото население принуждава пенсионните фондове да се превръщат във все по-агресивни инвеститори с цел да получат по-голяма възвращаемост на вложените средства. Докато през 2000 г. в Европа на всеки 100 души работещо население се падаха по 25 пенсионери, до 2050 г. броят на пенсионерите вероятно ще нарасне двойно до над 50, прогнозира американската компания CB Richard Ellis, цитирана от Wall Street Journal.

Това е лоша новина за пенсионните фондове, които претърпяха неприятни загуби след спукването на балона на световните фондови пазари през 2001 г. През 80-те и 90-те години техните инвестиции бяха насочени основно към акции. Напоследък обаче култът към акциите започна да се развенчава заради бавната възходяща тенденция на фондовите пазари.

Според консултантите от Watson Wyatt процентът на активите в акции на пенсионните фондове в САЩ е намалял от 64% през 2000 г. до 59.2% през 2005 г., а при единайсетте водещи икономики в света той се е понижил от 60% през 1999 г. до 51% през 2004 г. (виж графиката). Паралелно пенсионните фондове все повече се стремят да инвестират в други доходни активи като стоковите борси, недвижимите имоти или дори да извършват преки инвестиции в частни компании.

Почти незабелязана във финансовите среди остана сделката, в която пенсионният фонд на турската армия Oyak, консултиран от Bank Austria Creditanstalt, купи 46% от турския стоманодобивен гигант Erdemir за рекордните 2.77 млрд. долара. Така Oyak вече ще управлява 43 компании, близо двойно повече в сравнение с броя им отпреди едно десетилетие.

Директните инвестиции осигуриха на пенсионния фонд възвращаемост в размер на 40% през миналата година. Британският вестник Financial Times отбелязва и успехите на канадския фонд Ontario Teachers' Pension Plan с активи от 90 млрд. канадски долара. След 1991 г. той постига ежегодна доходност от 25% и се наема да изкупува пряко все по-големи компании. През миналата година фондът предложи 1 млрд. щатски долара за производителя на животински храни Doane Pet Care Company.

Пенсионните фондове вече се утвърдиха като основни играчи на стоковите борси
с цел да балансират рисковете и да се възползват от високите котировки. Според анализатори ценното преимущество на стоките като инвестиционен инструмент е, че цените им се повишават заедно с инфлацията, а това е от голямо значение за един пенсионен фонд, защото осигурява защита срещу инфлация.

Например холандският фонд ABP до 2001 г. не е имал никакви инвестиции в стокови фючърси, а сега техният дял в активите му достига 2.5%, или 5 млрд. долара. От друга страна, именно големият интерес към стоките (основно метали, петрол, кафе, какао и захар) бе една от причините за рязкото и устойчиво повишаване на котировките на стоковите пазари през тази година. Консултантската компания Watson Wyatt прогнозира, че институционалните инвеститори и най-вече пенсионните фондове ще продължат да увеличават инвестициите си в този актив, но като цяло обемите ще останат малки.
Аласдър Макдоналд от Watson Wyatt очаква делът на инвестициите в стоки да бъде между 3% и 5%.

Паралелно нарастват инвестициите в недвижими имоти. Според Скот Фарб от американската консултантска фирма Gumbiner Savett Inc. през миналата година пенсионните фондове са вложили средно около 4-6% от общите си активи в недвижимо имущество, което е увеличение с 36% в сравнение с 2004 г. Фарб очаква през тази година вложенията в задгранични имоти да се удвоят. Фондовете имат различен дял на активите в недвижима собственост. Според експертни оценки той достига 6-7% в САЩ , по-малък е във Великобритания, около 1% при австрийските фондове, 20% за италианските, около 2-3% за японските и 9% за австралийските.

Петер Хобс от Deutsche Bank препоръчва този дял да достигне 10% или дори 15% в зависимост от тенденциите на пазара на имоти. Пенсионните фондове ще продължат да се фокусират върху първокласни офис площи и търговски центрове в големите европейски градове, прогнозира пред Wall Street Journal Майкъл Хадок от лондонската консултантска фирма CB Richard Ellis. Все по-голям интерес ще привличат и имотите в Русия и Индия.
Заради търсенето на по-висока доходност ICBI очаква пенсионните фондове в бъдеще да се превърнат в най-големите инвеститори в Хедж фондовете.

Доскоро тези фондове бяха „запазена територия" за богати индивиди и елитни институции. Според Bank of New York до 2008 г. институционалните инвеститори ще вложат 300 млрд. долара в сравнение с инвестираните едва 5 млрд. долара преди едно десетилетие. Около 40% от институционалните пари вече принадлежат на пенсионните фондове.

Проучването Pension Fund Barometer за 2005 г., осъществено от Richard Davies Investor Relations сред 200 фонда, показва, че засега европейските инвеститори ще продължат да разчитат на акциите. Очакваната средна възвращаемост от тях през следващото десетилетие е 8.1%, от облигационните пазари - 5.5%, от инвестициите в недвижими имоти - 7.7%, а алтернативните инвестиции ще осигурят 7.5%. Според изследването европейските фондове планират да увеличат дела на активите си в акции в Япония, азиатско-тихоокеанския район и нововъзникващите пазари, но като цяло барометърът отчита стремеж към намаляване на съотношението на акциите в полза на активите с фиксирана доходност.

Пенсионните фондове се нуждаят от възвращаемост средно 10.2%, за да покрият задълженията си през следващите 10 години, което със сигурност ще ги кара да търсят още по-рентабилно разпределение на своите активи, прогнозира Financial News.
Например неотдавна датският пенсионен фонд PBU и Датската агенция за международно развитие (Danida) обявиха, че ще инвестират 67 млн. евро в развиващите се страни.
Възможно е в бъдеще подобни рискови инвестиции да се превърнат в новото изкушение за инвеститорите с побелели коси. Апетитът към риска ще бъде по-силно изявен при управляваните от държавата пенсионни фондове, които според Financial News в момента са по-склонни към авантюри, отколкото частните пенсионни фондове.