Цените на петрола се понижават трети пореден ден, в следствие на очакванията за повишаване на запасите от горива в САЩ и след коментарите от ОПЕК, че имат готовност да увеличат дневните си добивни нива.

Лондонският брент петрол се понижава в момента с 18 цента до нивото $76.68 за барел, след като в понеделник приключи с дневен спад от 78 цента. Американският лек петрол се понижава с 24 цента до $74.65 за барел, след вчерашната корекция от 90 цента.

Запасите на суров петрол в САЩ се очаква да са се понижили през изминалата седмица, след като производствените обеми на рафинериите се увеличиха рязко, за да отговорят адекватно на завишеното търсене на бензини през летния сезон.

Дестилатните горива се очаква да са се увеличили с 800,000 барела, а тези на бензин с 300,000 барела. Докладът за запасите е на дневен ред утре, след като миналата сряда той показа неочакван спад на резервите от бензин заради технически неизправности в част от рафинериите.

Президентът на ОПЕК Мохамед ал-Хамли заяви в неделя, че картелът би могъл да произвежда по-голямо количество петрол ако това се наложи, както и изрази загрижеността си за силата на световната икономика. Петролът сорт брент се покачи до почти рекордните $78.40 за барел миналата седмица, но не успя да покори върха поставен миналия август на $78.65 за барел.

Високопоставени лица от ОПЕК са заявили, че най-справедлива би била цената от $60-$65 за барел, която ще удовлетворява както потребители така и износители без да спъва световното икономическо развитие.