В подготвяния проект на нов Закон за подземните богатства трябва да има механизъм за криминализиране на незаконния добив на полезни изкопаеми. За посегателство към личната собственост се носи отговорност, а подземните богатства - изключителна държавна собственост, не са защитени. Затова се предвижда отделна глава „Контрол" в Закона, казаха експерти от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по време на днешната дискусия за противодействие на незаконния добив, провела се по инициатива на Българската минно-геоложка камара с представители на отговорните институции.

Да се въведе задължение на входа на всеки обект за добив на подземни богатства да се поставя информационно табло с името на оператора, номера на концесията и други необходими данни е едно от предложенията на минно-добивния бизнес в страната, дадено по време на срещата. По този начин ще се улеснят проверките на обектите и бързо ще се установява дали добивът е законен.

Специалистите коментираха, че е необходимо създаване на отделен орган за извършване на проверки за незаконен добив, тъй като административният капацитет на отговорните ведомства е твърде малък дори за мониторинг на сключените концесионни договори за добив на подземни богатства. С последните промени в ЗПБ реалният контрол по опазване на земните недра се прехвърли от РИОСВ структурите към МИЕТ и общинските кметове. В тази връзка, участниците в дискусията решиха да се направят срещи с Националното сдружение на общините в Република България, където да се разясни ролята на кметовете и местните структури за борба с незаконния добив.

По изчисления на Българската асоциация на производителите на инертни материали за последните три години страната ни е загубила над 110 млн. лева само от незаконен добив на инертни материали от невнесени концесионни възнаграждения, данъци и осигуровки.

Инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара разясни трите разновидности на незаконен добив.

През 2010г. камарата изнесе данни за достигащ до 70-90% незаконен добив за някои от суровините в подотрасъл „Добив на скалнооблицовъчни материали". Незаконно добитите полезни изкопаеми се продават на цени по-ниски от цената на концесионното възнаграждение за 1 кв. м., което поставя законно действащите фирми пред сериозни проблеми. Заради нелоялната конкуренция големите международни фирми в подотрасъла са принудени да намалят цените на продуктите си наполовина. За българските компании, добиващи скалнооблицовъчни материали, това обаче е невъзможно, тъй като няма да покрият разходите си, съобщи експерт на БМГК.

Според камарата секторът е в трагично състояние и заради спада в строителството, но и като следствие от не справянето с незаконния добив в продължение на години.