Дървени платформи за наблюдение на птици поставят на езерото-лагуна Шабленска тузла. Дейността е започнала вчера и продължава и днес - съобщи Галя Камберова, еколог в община Шабла.

Инициативата е част от работата на участниците в природозащитната бригада, която се провежда в морската община и приключва днес. Организатори са община Шабла и Зелен обучителен център в морския град. Участници в бригадата (около 30 души плюс скаути от местното училище) са природолюбители от цялата страна, които споделят идеята за опазване на природата и нейното устойчиво развитие. Към тях са се присъединили и доброволци от Корпуса на мира.

В началото на седмицата природолюбителите почистиха плажовете на Дуранкулак и Шабла. Бяха организирани беседи на екотематика и забавни игри за децата. Плануваното косене на тръстика на езерата е било отменено заради проливните дъждове. Те са довели до преливане на водните басейни, дори пътят към тях е бил залят.

В момента в Шабла летуват туристи, които предпочитат плажуването. Онези, които практикуват наблюдение на птици, посещават района през пролетта или есента, когато има движение на мигриращите птици.

През Северното ни Черноморие преминава "Виа Понтика" - пътят на мигриращите птици. Край езерата гнездят белооката потапница, немият лебед, индийското шаварче. В местността зимуват голямата белочела и червеногушата гъска, зеленоглавата патица, малкият корморан и розовият пеликан. Това е причина мястото да бъде предпочитано от орнитолози и фотографи не само от страната, но и от цял свят.