В момента съотношението между работещи и пенсионери в България е едно към едно, съобщиха експерти от Центъра за изследване на населението на БАН по време на обсъждане по стареенето на населението у нас.

Очакванията са в близките години да се увеличава броят на хората над 55-60 години, които са обект на специален мониторинг. Целта е развитие и повишаване на равнището на заетост до 50 % от представителите на групата.

Експертите са категорични, че България изостава в това отношение от Европейския съюз, което при равни други условия ще доведе до по-голямо напрежение в пенсионните ресурси, здравната и осигурителната система.

Ако тази тенденция на застаряване и намаляване на населението не бъде обърната, условията за живот ще се влошат, а стандартът ще се понижи чувствително, сочи неотдавнашен доклад на Европейската комисия.

Проучване в България от 2006 г. е констатирало, че едва 12 % от младите хора в страната са оптимисти за бъдещето си, личното си здраве и здравната система в държавата.

За да се задържи стандартът в страната на нивото, на което е сега, учените са изчислили, че трябва да се появят 560 000 души в трудоспособна възраст, което е малко вероятно. Според специалистите, цената на застаряването ще се поеме от работещите сега млади хора.