Водеща новина през миналата седмица бе много вероятното придобиване на шведския производител на камиони Scania от страна на германския концерн MAN. Аргументите на MAN звучаха убедително и анализаторите бяха убедени в бъдещето сливане. Но Scania е на друго мнение.

Ръководството на Scania заседава вчера в неделя и единодушно стигна до заключението да не поддържа офертата на MAN, съобщи рано тази сутрин шведския концерн. MAN бе предложил оферта от 9.6 мрд евро за придобиване бизнеса на конкурента си.

Големият акционер в Scania Investor обаче заяви, че офертата на MAN не отразявала пълния потенциал и стойност на Scania. Говорителката на другия голям акционер Volkswagen обяви, че VW ще се изкаже по-късно в четвъртък.

Някой икономист с по-богата фантазия ще оприличи поведението на Scania с красива жена, която е обект на ухажване и съзнава достойнствата си. MAN се нуждае от бизнеса на шведския производител, за да укрепи конкурентните си позиции спрямо Volvo и DaimlerChrysler.

MAN бе предложил за всяка акция на Scania 0.151 нови броя привилегировани акции от своят бизнес, или 48 евро за всяка акция на Scania - общо 9.6 мрд €. Според Handelsblatt, MAN вече бе договорил с „Рено" 2.85% дял от акциите на Scania.

В момента акциите на MAN на щутгартската борса бележат лек спад от 1%, а стойността на акциите на Scania чувствително се покачва до ниво 48.775 евро, или бележат ръст от близо 7 %.