Американските индекси започнаха деня със спад след като JPMorgan Chase & Co намали очакванията си за дивидента на акциите на General Electric спрямо прогнозите си за юни.

GE, най-големият производител на електрическо оборудване в света поевтиня, след като JPMorgan прогнозира повишение на рисковете от нарастващите предизвикателства пред компанията. Honeywell International пък отбеляза спад, след като от индексът за бизнес активността в на Фед в Ню Йорк намаля с повече от 4-ри пъти спрямо предвижданията на икономистите. Carnival, най-голямата компания в света за круизни пътувания отбеляза спад заради покачването на цените на петрола.

Standard & Poor's 500 започна деня със спад и достигна до 1 352.52 пункта спрямо 1 360.03 в края на борсовата сесия в петък. Dow Jones Industrial пък свали 51 пункта до 12.251, а Nasdaq отбеляза намаление до 2 441.24 спрямо 2 454.50 на края на миналата седмица.

Миналата седмица S&P 500 отбеляза първият си седмичен спад от последната седмица на март, след като Фед заяви, че може да вдигне лихвените нива и Lehman Brothers отчете $2.8 милиарда загуби, като слуховете са, че може да има още отписвания на активи.

Фючърсите се покачиха в началото на борсовия ден в Ню Йорк, когато заради спада в цената на петрола автомобилните компании, авиопревозвачите и финансовите институции поскъпнаха. Причина за това беше и доклада на JPMorgan, че най-лошото от кредитната криза вече е минало. После от ЕЦБ дадоха сигнал за покачване на лихвените нива, доларът почна да пада, а петролът постигна нов рекорд от $139.89 за барел.

GE загуби 40 цента до $28.75, след като JPMorgan намали очакванията си за дивидента на акциите на компанията за 2009 до $2.30, спрямо предишната прогноза от $2.42 за акция.

Индустриалният гигант Honeywell пък отбеляза спад с 59 цента до $55.90 за акция.

Индексът на Федералния резерв на САЩ за бизнес активността в Ню Йорк падна до -8.7 спрямо -3.2 за предходния месец, заявиха днес от Фед.

Туристическият лидер на американския пазар Carnival поевтиня с 49 цента за акция до $36.50.

Суровият петрол с доставка през юли качи 3.7% до $139.89 за барел на Ню Йоркската стокова борса, след като се разбра, че заради пожар на платформа, в Северно море,  норвежката държавна компания StatoilHydro изключва мощности от 150 хил. барела дневно.