Тази седмица банкерите от Goldman Sachs ще си поделят рекордни бонуси - независимо, че колегите им се тресат от страх заради кредитната криза.

Инвестиционната банка ще раздели между сътрудниците си $18 милиарда, което е повече от миналогодишните 16.5 млрд. долара, пише Telegraph.

Наистина, тези пари ще се разпределят между повече хора, което средно на човек означава по $600,000 за всеки от почти 30 хиляди специалисти на банката.

Но никой не очаква, че всички банкери ще вземат по равно. Главният изпълнителен директор на Goldman, Лойд Бланкфайн, изглежда ще получи повече дори и от миналогодишните $53 млн. - независимо от проблемите в някои от хедж фондовете управлявани от банката.

Goldman е една от малкото глобални банки, които успешно понесоха кредит крънча. Макар че те трябваше да обезценят $1.7 млрд. заради левъридж кредити, печалбите им за първите девет месеца на годината се покачиха с една трета до $8.4 млрд.

Банката се бе предпазила от прекалено участие в пазара на вторични ипотеки на САЩ и затова избягна и най-лошите пазарни проблеми.

Това щедро заплащане поставя висок праг за конкурентните инвестиционни банки, които искат да задържат най-ценния си персонал. За да си гарантират задържането на персонала, някои банки могат да разпределят в бонуси до 50% от нетната си печалба, което определено няма да се хареса на акционерите.

Тружениците в лондонското Сити, по изследване на Центъра за икономически и бизнес изследвания, тази година ще получат като бонуси 16% по-малко по сравнение с миналогодишните 8.8 млрд. паунда. Това Коледно възнаграждение ще е най-ниското от 2003 г.

Големите американски банка разпределят бонусите си по Коледа, а европейските топ фирми правят това обикновено през март. 

В  Германия през миналата седмица започна масирана кампания срещу практиката да се разпределят такива огромни пари сред ръководителите на компаниите. По-голяма социална справедливост и равенство този път искат не само социалистите, но и дясно-ориентираният канцлер Ангела Меркел и църквата.