Фотоволтаичен парк с инсталирана мощност от 1 MWp (един мегават пик) бе изграден от българското дружество „ИнтерСол" АД в района на село Пауново, община Ихтиман - съобщи компанията инвеститор.

Соларното съоръжение е най-голямото от рода си не само у нас, а и в Югоизточна Европа. Електроцентралата е разположена върху площ от 45 дка., върху които са монтирани над 13 хил. тънкослойни аморфно - силициева соларни модула, производство на японска компания.

Тънкослойните модули осигуряват максимална производителност през летния сезон и могат да усвояват дифузната светлина през зимата - обяснява управителят на „СънСървиз" ЕООД, компанията извършила строително монтажните работи.

За консултант българската фирма „СънСървиз" е ползвала услугите на германската IBC Solar AG. За целия проект, който е бил завършен в рамките на една година, са инвестирани под 4 млн. евро, сочи информацията. Две трети от сумата е осигурена с банков заем. Основната част от банковото кредитиране е заем от кредитната линия за енергийна ефективност на ЕБВР.

Новата електроцентрала спестява 900 тона въглеродни емисии, които щяха да се излъчат в атмосферата при използване на изкопаеми горива. Производството на електричество от новата соларна централа край Ихтиман ще се равнява най-малкото на 1 250 MWh/MWp.

Дружеството инвеститор „ИнтерСол" е създадено в края на 2007 г. с цел инвестиции във възобновяеми енергийни източници. 90% от капитала на дружеството се държи от „Енерджи Инвест", еднолична собственост на „Адванс Екуити Холдинг" АД, управлявана от финансовата група Карол.

Венцеслав Петров, председател на съвета на директорите на „ИнтерСол"АД и изпълнителен директор на „Адванс Екуити Холдинг", уточнява, че водещ мотив в инвестицията е изграждане на модерна и ефективна инсталация, която бързо ще възстанови вложените в нея средства.

Компанията „ИнтерСол" е структурирана като дъщерно дружество на „Енерджи Инвест" АД, което също е собственост на компанията за дялови инвестиции „Адванс Екуити". Енерджи Инвест вече притежава инсталирани мощности за производство на вятърна енергия от 2.4 MW (четири ветрогенератора с единична мощност 600 KW край село Видно, Каварненско)и е в процес на създаване на три нови вятърни парка с обща инсталирана мощност 13.7 MW.

"Енерджи Инвест" вече е закупил необходимите терени за инсталиране на новите вятърни турбини в землищата на общините Балчик и Каварна. Направени са и необходимите измервания на характеристиките на вятъра.