През 2007 г. с държавни заеми и гаранции за 815 441 922 евро ще започне реализирането на общо 8 инфраструктурни проекта, съобщиха от пресцентъра на МС.

По предложение на Съвета за икономическа политика правителството утвърди проектите, които ще започнат да се изграждат през следващата година. Седем от тях ще бъдат с държавни заеми, а за един проект ще бъде издадена държавна гаранция.

Одобрени са следните проекти за финансиране с държавни заеми:

  • "Програма за рехабилитация и реконструкция на пътищата от републиканската пътна мрежа II и III клас" ще се финансира със заем от Световната банка. Стойността му е 90 млн. евро. Предвижда се да бъдат модернизирани 440 км.
  • Със средства от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще се реконструира и електрифицира железопътната линия Пловдив-Свиленград - гръцка/турска граница и трасето ще се оптимизира за скорост 160 км/ч". Това е най-големият транспортен проект, който се реализира у нас в момента. Проектната му стойност е 360 млн. евро. От тях 150 млн. евро са от ЕИБ, а 153 млн. евро са безвъзмездна помощ от Европейската комисия по програма ИСПА.
  • 88,280 млн. евро ще предостави Световната банката по "Проекта за развитие на общинската инфраструктура". С тези средства ще се реализират проекти във ВиК дружествата в Добрич, Разград, Сливен, Смолян, Стара Загора и Търговище, както и ще продължи доизграждането на 4 язовира.
  • 12 161 922 евро ще е финансирането от ЕИБ по проекта "Подобряване на водния цикъл на три града в България: Сливен, Враца и Габрово". Ще се реконструират и подменят водопроводната и канализационната мрежи. За пълното реализиране на проекта страната ни очаква финансиране от Кохезионния фонд на ЕС.
  • С кредит от Световната банка ще се реализира проектът "Социално включване". Средствата - 40 млн. евро, ще бъдат използвани за създаване на подходяща инфраструктура под формата на информационни системи за наблюдение изпълнението и резултатите при заетостта, социалната защита на уязвими групи, социалнота подпомагане и др.
  • 380 млн. млн. евро ще получи страната ни от ЕИБ за проекта "Транзитни пътища V - Програма за комплексно хомогенизиране на републиканската пътна мрежа".
  • 15 млн. евро ще осигури Световната банка за "Социални инвестиции и насърчаване на заетостта".