Клавиатурата и мишката все още са двете основни средства, чрез които повечето потребители отправят команди към компютъра.

Някои предричаха край на успеха им на фона на алтернативи като ръкописния текст и човешкия глас, но тези прогнози се оказаха твърде неточни. Въпреки това, клавиатурата все още не е най-удобното средство за някои софтуерни приложения.

Технологиите свързани с разпознаване на ръкописен текст изминаха дълъг път откакто през 1993 год. Apple пусна на пазара личния дигитален асистент (PDA). Замисълът им да реализират нов интерфейс, използвайки електронна писалка претърпя неуспех, заради слабите параметри на софтуера, разпознаващ ръкописния текст.

Предполага, се че да даваш команди на компютър, използвайки гласа си, е далеч по-лесно, но се оказва , че не е така. Досега всички пакети, които  включваха услугата разпозване на глас изискваха свръхмощен хардуер и това принуждаваше потребителите да викат, за да може гласът им да бъде разпознат. От друга страна системата се задействаше , след като потребителят е прекарал часове в произнасяне на думи с еднакъв тембър.

Днес тази пазарна ниша принадлежи на Nuance, американски производител на софтуер и неговия продукт Dragon Naturally Speaking. Най-известната версия се нарича Dragon Naturally Speaking 9, струва $199 и може да възприеме диктуване до над 160 думи в минута-около 3 пъти по-бързо отколкото повечето хора могат да печатат.

След 15 минути тренировка на гласа се очаква около 95 % точност. Тя се увеличава, ако оставите софтуерът да сканира вашия мейл и файлове. От компанията твърдят, че с течение на времето се постига 99 % точност. Софтуерът натрупва информация и „заучава".

Последните модели на продукта са по-бързи и по-точни. От Nuance твърдят, че OmniPage 16 върви 46 % по-бързо и е 27 % по-точен. Те са също така първите пакети, създадени за компютри, с многоядрени  процесори, каквито притежават повечето нови модели.