Тази година се оказва доста силна за пазара на нови коли у нас. Данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA) показват, че през първите четири месеца на 2024-а покупките на нови автомобили в страната бележат рекордни нива.

За четиримесечния период в България са регистрирани 15 761 нови коли, което е с цели 47.9% ръст спрямо същия период на 2023-а година. Процентът изпраща страната на първо място в ЕС. На второ и трето място в класацията застават Кипър с ръст от 26% и Малта с ръст от 16.6 на сто.

Само за една година: Колите на старо у нас са поскъпнали с над 40 процента

Само за една година: Колите на старо у нас са поскъпнали с над 40 процента

Пред Money.bg говори Цветелина Цанева - изпълнителен директор на Асоциацията на вносителите на автомобили

Кои са най-предпочитаните автомобили у нас?

Ръст на покупките има при почти всички видове автомобили. При електрическите увеличението е с 6.5%, при Plug-in хибридите ръстът е със 132.9%, нараства броят на покупките също на бензиновите, както и на дизеловите коли.

Снимка 665970

Източник: GettyImages

Електромобилите

Над 20% от всички произведени през 2024 г. автомобили се очаква да са на ток и през следващото десетилетие търсенето ще се повиши още, става ясно наскоро от доклад на Международната енергийна агенция, за който Money.bg писа.

Въпреки опасенията на експерти за търсенето и по-пестеливите коментари на производителите в последно време, от агенцията очакват стабилни продажби - 17 млн. в рамките на годината при 14 милиона през 2023 г. През първата четвърт EV продажбите са скочили с 25% на годишна база - при положение и че преди 12 месеца се виждаше същият растеж.

На практика между януари и март на пазара са се реализирали приблизително толкова електромобили, колкото през цялата 2020-а година.

Конкуренцията на Китай

Сериозен мотор на този растеж е Китай, където се очаква около 45% от продажбите на коли да са на електромобили. Интеграцията на веригите на доставка и сериозната държавна подкрепа превърна компании без дълга история като BYD в потенциален конкурент даже на утвърдените марки по света - с евтини, но и с луксозни модели.

Около една четвърт от новите електромобили ще са в Европа, а само 11% - в САЩ.

На Стария континент най-актуалните цифри показват, че общият пазар на автомобили в ЕС през април нараства с 13,7%, като най-голям ръст се наблюдава на пазарите на Италия, Франция, Германия и Испания.

Една от всеки 5 нови коли тази година ще е на ток

Една от всеки 5 нови коли тази година ще е на ток

В Китай делът на новите електромобили почти се изравнява с този на класическите