Румънската марка автомобили Dacia ще атакува нов пазар - австралийския. Моделите на компанията ще се продават в страната, като те ще бъдат внасяни от дъщерното дружество на Renault на местния пазар - Ateco Group.

В официално съобщение на производителя се посоча, че той вече е достатъчно "зрял", за да навлезе в Австралия, пишат Profit.ro и Romania Insider.

Дебютът на марката в страната ще бъде с моделите Sandero и Sandero Stepway, с Duster SUV, както и с пикап версията на Duster - Oroch. Плановете са до 2022 година на австралийския пазар да се продава цялата гама на Dacia.

Междувременно през миналия месец профсъюзът на френския автомобилен лидер Renault - CGT Renault, който е част от мощната Обща конфедерация на труда в европейската държава, настоя част от производството на Dacia да бъде изместено във Франция.

Профсъюзът на Renault иска Sandero и други модели на Dacia да се правят във Франция

Профсъюзът на Renault иска Sandero и други модели на Dacia да се правят във Франция

Част от колите на марката се правят в Румъния и Мароко, друга част - в Турция и Словения

"За втора поредна година Dacia Sandero е любимата кола на французите. Но тя не се произвежда във Франция! 1/3 от автомобилите Dacia Sandero и Dacia Duster се произвеждат на изток и са внасяни във Франция", посочиха тогава от CGT Renault.

До голяма степен настояването на организацията е продиктувано от мащабната стратегия на генералния мениджър на компанията Лука де Мео за ограничаване на разходите. От профсъюза искат да предложат решение от своя страна с цел да запазят работните места в производството във Франция.