Производителят на Mercedes-Benz може да се изправи пред забрана да продава автомобилите си в Германия. Daimler загуби дело на първа инстанция от Nokia относно използването на патентовани технологии в луксозните автомобили, предава Bloomberg.

Възможно е решението на съда да доведе до временна забрана за продажба на моделите, но Nokia ще трябва да спечели още една процедура и да предостави гаранция на стойност €7 млрд., уточнява агенцията.

Според съда, Daimler не е лицензирал за използване технологии, патентовани от Nokia. Те са нужни за задължителната е-свързаност на моделите. "Не разбираме присъдата и ще обжалваме. Не смятаме, че ще има забрана върху продажбите", казват от Daimler в изявление.

Една от причините за спора е, че Nokia решиха да изоставят споразуменията с доставчиците, като Continental и Robert Bosch (които се включиха в делото на страната на Daimler) и да договаря плащането директно с автомобилните производители. Досега 12 компании са постигнали споразумение с финландската компания.

Новата Mercedes S-класа: Какви технологии са внедрени в най-луксозния европейски седан

Новата Mercedes S-класа: Какви технологии са внедрени в най-луксозния европейски седан

Лимузината ще е още по-дигитализирана и мощна от предшествениците си, а изцяло електрическата версия EQS ще бъде обявена догодина