General Motors Co. ще смени батериите на всичките извикани обратно в сервиза Chervolet Bolt, предава The Wall Street Journal. В края на август GM разшири акцията и привика обратно 142 хил. електрически превозни средства от модела заради опасност от пожар.

По-рано американският производител проведе друга акция в опит да установи и разреши проблема, но се оказва, че тя е била неуспешна и пожарите продължават. Има данни за общо 13 пожара, свързани с дефект в някои от клетките на батериите, произвеждани от LG.

В понеделник GM съобщи, че започва да доставя нови батерии в дилърствата от средата на октомври. Производителят изчислява, че акцията ще струва $1,8 млрд. - една от най-скъпите в историята ѝ.

Компанията призова отново собствениците на Chevy Bolt, единственият ѝ електрически модел в САЩ, да паркират навън. Както и да не зареждат батерията на повече от 90%, нито пък да ѝ позволяват да падне под 70 мили (около 110 км.) оставащ пробег. Миналата седмица бяха дадени и допълнителни инструкции: да паркират на поне 15 метра от други превозни средства.