Агенция JATO Dynamics публикува интересна статистика за пазара на суперлуксозни автомобили за изминалата година, която отразява добре увеличението на милионерите и милиардерите в глобален мащаб.

Според данните на JATO Dynamics, продажбите на суперлуксозни автомобили през изминалата година са се увеличили с 15.9% в сравнение с 2015-а и са достигнали ниво от 28 500 единици. Като основен двигател за увеличението в бизнеса се посочва китайския пазар, откъдето идват и най-многото на брой нови попълнения в списъка на милиардерите, пише auto-press.net.

Но най-голямо продължава да бъде търсенето на суперлуксозни автомобили в Съединените Щати, като реализацията в страната се равнява на около 30% от общата за сегмента.

И докато продажбите в САЩ отчитат минимално подобрение от само 1.1%, то при втората страна в класирането - Великобритания, се наблюдава силен ръст от 15.6% до 4600 автомобила. С минимална разлика, но с внушителен ръст в търсенето (+54.2% до 4400 бр.), на трето място застава Китай. С двуцифрено процентно подобрение могат да се похвалят и останалите две в Топ 5 на държавите - Германия и Япония. 

Като модел лидер в света на суперлуксозните автомобили, от JATO Dynamics посочват Bentley Continental с малко над 4000 реализирани единици през изминалата година. В челната петица влизат още Bentley Flying Spur, Bentley Bentayga, Ferrari 488 и Lamborghini Huracan. 

При производителите, едноличен лидер с 37% пазарно участие е Bentley (+26% реализация), на второ застава Ferrari с 24% (+4%), а на трето с 11% и с минимална разлика, застава Lamborghini (+21%). 

Други основни играчи на пазара на суперлуксозните автомобили са Rolls Royce с 10% пазарен дял и 14% подобрение в продажбите, Aston Martin с 10%, но с понижение от 11%, McLaren с 6% и увеличение от 114 процента.