Руският производител  АвтоВАЗ  за първи път показа прототип на електрически седан Lada Vesta EV. Публичният дебют на машината бе по време на музикалния фестивал „U 235”. Снимки на новия модел бяха качени във Facebook от началника на управлението за маркетинг на компанията Александър Бредихин, пише autonews.ru.

По-рано бе съобщено, че серийно производство на екомашината може да бъде организирано при наличие на интерес на пазара. 

Lada Vesta EV е оборудвана с електрически двигател с мощност 60 кВт (82 к.с.) и батерия с капацитет 25 киловатчаса. С този агрегат колата може да развие до 100 км/ч за  15,5 секунди. 

С едно зареждане седанът може да измине 150 километра, пълното зареждане на батерията става за девет часа.

Снимка 245972

Източник: autonews.ru

През миналата година АвтоВАЗ представи двугоривна Lada Vesta.  Автомобилът с приставка към името CNG и може да работи на бензин и природен газ (метан). В момента, както съобщава пресслужбата на компанията, се извършват предварителни изпитания на модела. Lada Vesta CNG може да измине 1000 километра с едно зареждане на гориво за двата режима на работа.

Първата електрическа кола на АвтоВАЗ  под името El Lada бе изградена на базата на модела Lada Kalina. До 100 км/ч машината може да развие за  13 секунди, като нейната максимална скорост е 140 км в час. Автономният пробег, заложен от производителя, е 140 километра. За пълното  зареждането на El Lada от обикновената електрическа мрежа са необходими 8 часа. Има също така възможност за експресно зареждане, отнемащо половин час.